2 1 3

Verse melk voor de consument, stabiliteit voor de boeren

Melk, boter en kaas, al eeuwenlang nuttigen we zuivelproducten. En daarmee zijn boerenbedrijven onmisbaar binnen onze samenleving. Maar om zuivel binnen zijn houdbaarheid van de boerderij naar een warehouse te brengen en vervolgens naar de klant, is een optimaal draaiende supply chain zeker nodig. Aan Capgemini de taak om een groot internationaal zuivelbedrijf daarbij te helpen.

Een koe geeft elke dag melk, of je dat nu wilt of niet

De processen binnen de gehele supply chain van een zuivelbedrijf luisteren heel nauw. Een koe geeft tenslotte elke dag melk, dus er zal altijd een supply chain model en logistieke keten tussen boer en consument beschikbaar moeten zijn. Staat een vrachtwagen bijvoorbeeld een dag langs de kant van de weg, dan verzuurt de melk en kun je het weggooien. Iets wat we natuurlijk niet willen. Daarom is het belangrijk dat de operatie van het zuivelbedrijf zo efficiënt mogelijk draait. Van de orders van klanten en het regelen van financiën tot aan de logistiek.

Van, met & voor boeren

Daarnaast is kostenbesparing ook een belangrijk item. Het zuivelbedrijf waarvoor Capgemini zich inzet, is namelijk een coöperatie. Wat betekent dat het bedrijf niet beursgenoteerd is, maar in handen van de boeren zelf. Zo komt de winst weer terug bij de boeren en blijft de toekomst van de melkveehouderij in Nederland gewaarborgd. Voor de boeren is het dus belangrijk dat de operatie van het zuivelbedrijf zo efficiënt én tegen zo laag mogelijke kosten draait.

Hoe doen we dat dan?

De ERP systemen die hiervoor moeten zorgen, draaiden al. Aan Capgemini de vraag om deze global systemen en de wereldwijde processen te beheren, stabiliseren en daarnaast ervoor te zorgen dat operationele effectiviteit zo optimaal mogelijk is. Dit doen we vooral met hulp van onze offshore dienstverlening. Onze offshore collega’s zijn namelijk heel goed in het beheren en optimaliseren van de kwaliteit van een proces. En zorgen voor een uitstekende business performance. Daarnaast brengen we nieuwe innovatie in het proces. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van artificial intelligence en zijn we buiten de ERP ondersteuning om ook bezig met BI programma’s.

Het resultaat

Veel projecten binnen Capgemini kennen een begin en een einde. Maar in het geval van ERP ondersteuning ligt dat net iets anders. Tenslotte is beheren, stabiliseren en optimaliseren een continu proces. Toch lever je ook binnen dit vakgebied concrete resultaten. Want waar zo’n vier jaar geleden ruim 90 issues per jaar plaatsvonden die effect hadden op het bedrijfsproces, denk aan stilstaande vrachtwagens, gesloten warehouses, een fabriek die niet kan draaien of facturen die niet gestuurd kunnen worden, hebben we dat inmiddels kunnen reduceren naar een zeer laag getal. Met als resultaat; business stabiliteit. Verse zuivelproducten voor consumenten en een bijdrage aan het voortbestaan van het boerenbedrijf.


Wil jij ook een impactvolle bijdrage leveren en werken aan toffe projecten? Kijk dan eens bij onze openstaande vacatures.