2 1 3

Van bedrijfskundige naar development engineer

Toen Jeffrey in 2011 aan zijn studie Economie & Bedrijfskunde begon, had hij nooit verwacht dat hij uiteindelijk een stap zou maken richting de IT. Hoe Jeffrey hier terechtkwam? En welke indruk hij heeft van zijn werk en de wereld waarin hij actief is? Je leest het in zijn verhaal!

Tijd om een concrete carrière richting te kiezen

In 2014 en 2015 rondde ik mijn bachelor Economie & Bedrijfskunde en master Business Administration af. In mijn master koos ik specifiek voor de richtingen strategie en marketing. Binnen deze studie hield ik mij graag bezig met de analyse rondom de factoren die invloed hebben op het succes van een organisatie. Met welke interne en externe vraagstukken krijg je als organisatie te maken en hoe kan je hierin hét verschil maken?

Hoe mijn interesse voor data ontstond?

In 2015 begon ik op een centrale afdeling bij een automotive bedrijf. Deze afdeling hield zich voornamelijk bezig met proces optimalisatie en interne rapportages voor vijf grote automerken die het bedrijf vertegenwoordigt. Ik schakelde in mijn rol veel met stakeholders en deed onderzoek naar hun behoefte (lees: business analyse). Vervolgens had ik contact met de IT afdeling zodat zij de processen en rapportages verder konden optimaliseren en automatiseren. Omdat data in mijn functie altijd essentieel was voor het nemen van beslissingen, maakte ik ook enorme technische sprongen. Mede door met tooling te werken zoals: Excel, Access Database, Cognos IBM, Tableau en SQL Server. Je moet je voorstellen dat mijn technische kennis zich na mijn studie slechts beperkte tot een =SOM formule in Excel. Daarbij had ik ook niet het bewuste idee om mijzelf technisch te ontwikkelen.

Carrièreswitch naar Capgemini

In mijn rol was ik een schakel tussen de business (sales, service en marketing) en de IT/BI afdeling. Gevoelsmatig was ik altijd meer business dan IT gedreven. Dat kwam vooral door mijn studie achtergrond en het contact met de business. Toch, als ik nu terugkijk op die werkzaamheden, kreeg ik ook echt energie van het IT gedeelte. En dan vooral het omzetten van de business behoefte naar een tastbaar product wat de juiste inzichten oplevert, door middel van IT tooling en/of een data-driven aanpak. Omdat ik mijzelf wilde specialiseren op dit domein, maakte ik in 2018 uiteindelijk de switch naar de afdeling Insights & Data bij Capgemini.

De eerste indruk

Het eerste wat mij opviel toen ik bij Capgemini begon was dat er een enorm relaxte sfeer hing. Van tevoren was ik namelijk toch een beetje bang dat het formeel en wat ‘stijf’ zou zijn. Ondanks dat Capgemini een IT focus heeft, zijn de achtergronden van de collega’s enorm uiteenlopend. Zo sprak ik collega’s met een achtergrond in psychologie, biomedische wetenschappen, communicatiewetenschappen, economie, econometrie, informatica, natuurkunde en nog vele andere richtingen. Gelukkig was ik dus niet de enige zonder IT achtergrond.

Kansen binnen Capgemini

Ondanks de verschillende achtergronden had iedereen één ding gemeen. De affiniteit met data en de ambitie om nieuwe dingen te leren. Al snel ontdekte ik de enorme beschikbaarheid aan trainingsmogelijkheden, tal van intiatieven om van collega’s te leren en de ruimte die je krijgt om jezelf te ontplooien. Daarnaast begon ik binnen twee weken al bij mijn eerste opdracht als business analist bij een bank. Formeel gezien was ik nu een IT’er, terwijl ik zo’n omgeving nog niet zo lang geleden stoffig zou vinden. Inmiddels zit ik 8 maanden bij de bank heb ik al binnen drie verschillende teams aan meerdere opdrachten gewerkt.

IT suf? Zeker niet!

Begonnen als business analist met beperkte SQL kennis heb ik geleerd hoe het is om in een grote datawarehouse omgeving te werken. Inmiddels ben ik als development engineer onderdeel van een DevOps team waarin ook de business collega’s (marketeers) zitten. En, omdat onze interne klant de marketing en sales afdeling is, ben ik ook nog eens betrokken bij de strategische en marketing gerelateerde vraagstukken. Naast de enorm uitdagende vraagstukken op de werkvloer en de expertise van collega’s, leer ik tijdens trainingen ook hoe ik bijvoorbeeld om ga met een Agile omgeving en hoe ik een business analyse proces van A-Z begeleid. Daarnaast heb ik de ruimte om mijzelf te verdiepen in Cloud, Python en Data Modelleren. Ik kan met recht zeggen dat ik in de laatste 8 maanden nog nooit zoveel nieuwe tastbare kennis en vaardigheden heb ontwikkeld. En het suffige imago van IT en een bank? Dat kan ik ook volledig doorbreken.


Vind jij IT ook alles behalve suf? En werk jij graag in een uitdagende omgeving met fijne collega's? Kijk dan eens bij onze openstaande vacatures en wie weet start jij binnenkort ook bij ons!