2 1 3

's Avonds zit ik gewoon weer aan rekenen en scheikunde

Al ruim 19 jaar werkt Marijn Moerman bij Capgemini. In die tijd is hij niet alleen een aantal keer van functie veranderd, maar is ook zijn privésituatie inmiddels aardig gewijzigd. Hoe hij zijn drukke (internationale) baan combineert met het gezinsleven? Hij vertelt ons er alles over.

Allereerst, wat doe je precies voor werk bij Capgemini?

‘Sinds vorig jaar juni ben ik service manager voor drie Nearshore teams bij Achmea. Dat houdt in dat een deel van de werkzaamheden in Nederland uitgevoerd wordt en een deel in Spanje. Hierbij stuur ik de teams in beide landen aan en ben ik verantwoordelijk voor het behalen van de KPI’s. Zo moet het team bijvoorbeeld beschikken over voldoende kennis en de kwaliteit van de zaken die wij opleveren goed zijn. Daarnaast moet het team binnen een bepaalde tijd een aantal functies leveren. Ook rapporteer ik daar dan maandelijks over richting Achmea en Capgemini intern.’

Klinkt goed. Wat houdt het project precies in?

‘Wij beheren voor Achmea productie omgevingen, o.a. BI-omgevingen, betalings- en outputapplicaties. Dus waar alle documentenstromen doorheen gaan. Daarnaast beheren wij ook de planningsapplicatie. Dit systeem is echt puur gemaakt voor Achmea om te zien waar iedereen binnen de organisatie mee bezig is en hoeveel tijd een bepaalde taak kost. Zo kunnen zij de werkzaamheden optimaliseren en mensen beter inzetten.’

Kun je ons wat vertellen over je gezinssituatie?

‘Ik ben getrouwd en heb vier kinderen. De oudste is een zoon en de rest zijn allemaal meiden. We zijn blij dat onze zoon van 18, ondanks zijn beperking, een baan heeft en een niveau 1 opleiding volgt. De tweede van 16 zit in havo 5, de derde van 13 in havo 2 en de jongste van 9 zit nog lekker op de basisschool. Dat is de vrolijke van het stel.’

Wauw, ik kan mij goed voorstellen dat het thuis soms nog harder werken is dan op kantoor?

‘Ja zeker in het weekend is het soms dat je denkt “wow op mijn werk heb ik het rustiger”, haha. Gelukkig pakt mijn vrouw een heleboel op, maar soms is het wel even schakelen. Dan moet je wel echt bewust even je rust zoeken. ’s Avonds zit je namelijk ook gewoon weer aan rekenen en scheikunde. En je merkt wel als ze ouder worden, dat je toch stiekem ook meer kopzorgen krijgt.’

En hoe vindt jouw gezin het dat je zo nu en dan naar Spanje moet?

‘Voor mij vinden ze het natuurlijk hartstikke leuk, maar voor zichzelf minder. Maar gelukkig hebben we Whatsapp! Zo stuur ik berichten tot ik het vliegtuig instap en vanaf het moment dat ik weer geland ben. Daarnaast Skypen we regelmatig.’ 

Je was 24 toen je hier begon. Hoe ben je destijds bij ons terechtgekomen?

‘Voor Capgemini werkte ik ruim 2,5 jaar in het onderwijs. Daar gaf ik economie aan klas 2 tot en met 5. Dat was ook leuk, maar niet wat ik wilde. Mijn zwager werkte al bij Capgemini en vertelde mij het een en ander over het bedrijf. Ik weet eigenlijk niet eens meer wat, maar het gaf mij in ieder geval een heel ander beeld dan het onderwijs. Veel dynamischer. Ik denk dat ik, door bij Capgemini te gaan werken, uiteindelijk ook meer vertrouwen in mijzelf heb gekregen.’

Hoe bedoel je dat precies?

‘Ik was altijd wel wat onzeker en keek tegen anderen op. Maar bij Capgemini is de insteek dat iedereen waardevol is. Wees trots op jezelf, op wie je bent en kom voor je mening uit. Dat heeft mij wel geholpen meer vertrouwen in mijzelf en wat ik kan te krijgen. Daar moet je natuurlijk wel naar toe groeien, maar Capgemini heeft mij daar zeker bij geholpen.’

Wat maakt dat je nu al 19 jaar bij Capgemini werkt?

‘Omdat ik knetter gek ben, haha! Nee, aan de ene kant omdat ik loyaal ben. En aan de andere kant omdat wij hier echt grote projecten doen. Het voordeel daarvan is dat je meerdere rollen binnen één project kan doen. En je dus eerst wat ervaring op kan doen, voor je overstapt naar een ander project. Zo ben ik uiteindelijk ook van software ontwikkelaar via testcoördinator en projectcontroller doorgegroeid naar deze rol.’

Op welk project kijk je het meest terug?

‘Oe lastige vraag. Het project waar ik nu zit is best uitdagend, maar natuurlijk gevaarlijk om meteen aan het laatste project te denken. Het project voor de Belastingdienst springt er ook voor mij uit. We zaten toen met een groot Capgemini team en er moest heel veel van scratch af aan opgezet worden. Ik had tijdens dit project ook een spilpositie in planning en control. Met goede plannen hebben we daar uiteindelijk een mooi resultaat neergezet.’

Wat vind je het leukste aan je werk?

‘Met mensen werken en resultaten behalen. Voor Capgemini betekent dat bijvoorbeeld kostenbesparing, maar ook dat medewerkers het naar hun zin hebben. Zo probeer ik tijdens de dagstart altijd te peilen of iedereen lekker in zijn of haar vel zit. En faciliteer ik hen, zodat zij hun werk goed en fijn kunnen doen. Want als de mensen met plezier hun werk doen, dan draait het project ook goed.’

Soms zit iemand een aantal jaar op een project. Hoe zorg je er dan voor dat het team binding houdt met Capgemini?

‘Binnen het account Achmea bezoeken wij vanuit accountmanagement regelmatig de medewerkers. En we halen mensen ook naar kantoor voor meetings. Daarbij houd ik ook elke dag een dagstart met het team. Of zij nu thuis werken, op kantoor zitten bij de klant, in Spanje zijn of op ons Capgemini kantoor in Leidsche Rijn. We proberen elke dag dat lijntje vast te houden zodat je weet dat je niet in je uppie werkt, maar onderdeel bent van een team. Dat is belangrijk.’

En tot slot. Heb je tips voor mensen die overwegen om bij Capgemini te werken?

‘Praat eens met mensen die in de huidige rol zitten. Ook al ken je ze nog niet. Ga in gesprek over wat de rol inhoudt en wat je heel de dag doet. En wees je ervan bewust dat je altijd kan rouleren. Dus als je start als business analist en je doet het goed, dan kun je ook architect worden of een team gaan aansturen. Daar is Capgemini wel flexibel in.’

Ben je enthousiast geworden naar de mogelijkheden bij Capgemini? Kijk dan vooral bij onze openstaande vacatures.