2 1 3

Papierloos transport voor Albert Heijn

‘Blockchain, wat kunnen wij ermee?’ – was de vraag die de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn aan ons stelde. Maar Blockchain is zo’n groot begrip en bevat een heleboel verschillende innovaties. Er bestaat dan ook geen direct antwoord op die vraag. Hoe wij dan toch voor Albert Heijn aan de slag gingen? Je leest het in dit verhaal.

Uitleg, workshop en een wedstrijd

‘Blockchain valt nauwelijks in vijf minuten uit te leggen. Laat staan wat Albert Heijn er dan precies mee kan’, vertelt Michael Stoelinga, consultant bij Capgemini. ‘Daarom organiseerden wij een workshop samen met de logistieke directie en een aantal medewerkers van Albert Heijn. Over het algemeen kent men de technologie wel, maar belangrijker is de relevantie. De vraag is dus eerder, wat zou Albert Heijn kunnen veranderen met behulp van deze technologie?’ Na een korte uitleg en workshop door Capgemini met de deelnemers, was het de beurt aan de medewerkers van Albert Heijn om met ideeën te komen. Uiteindelijk werd het beste idee eruit gepikt om mee aan de slag te gaan.

Wat kan Albert Heijn met Blockchain?

Albert Heijn zet graag nieuwe technologieën en innovaties in om efficiënter en duurzamer te werken. Als supermarktketen heb je veel te maken met logistiek en supply chain management. Een uitgelezen kans voor een technologie als Blockchain. Michael: ‘Logistieke handelingen lijken op het eerste gezicht tamelijk simpel. Maar als je die handelingen heel veel doet, bijvoorbeeld het op en neer rijden van voorraadkarren tussen Albert Heijn en de leverancier, wordt het vanzelf ingewikkeld. Denk alleen al aan al het papierwerk dat erbij komt kijken.’ Daarmee werd “papierloos transport” het winnende idee voor Albert Heijn om verder uit te werken.

Papierwerk

Je hebt ze vast wel eens gezien in de supermarkt, de voorraadkarren die iedere dag veelvuldig gebruikt worden door de vakkenvullers. Deze voorraadkarren worden dagelijks geleverd. Michael: ‘De chauffeur rijdt de karren in zijn vrachtwagen van A naar B. In dit proces zijn meerdere papieren, handtekeningen en stempels nodig van verschillende personen. Bijvoorbeeld voor de controle van de karren of het transport zelf. Daarbij heeft de leverancier zelf ook vaak zijn eigen administratie. Wanneer een persoon binnen dit proces niet op zijn of haar plek zit, maar bijvoorbeeld rondloopt in het distributiecentrum, kost dat soms veel tijd. Zo’n distributiecentrum is namelijk aardig groot.’

Stempels en handtekeningen zijn verleden tijd

Samen met Albert Heijn bedachten we een slimme app op basis van Blockchain technologie. Hier werkten ook de externe partijen Cornelissen en Keuhne + Nagel aan mee. Zij zijn tenslotte ook onderdeel van het proces. Met de app heeft iedereen alle recente informatie bij de hand en kan zo direct reageren wanneer er een handtekening of stempel nodig is. Michael: ‘Al het papierwerk is door de app verdwenen. Daarmee is de app zo simpel gemaakt, dat de werknemers echt hun werk kunnen doen. Dat zij de dingen waar zij vroeger voor moesten bellen, nu simpel kunnen oplossen.’ Los van het gemak voor de werknemers, levert de app bovendien nieuwe data op. En is er 20 minuten minder tijd nodig om een rit af te handelen. Benieuwd hoe het proces nu loopt?. Bekijk dan de video.

Wil jij ook werken met de nieuwste technologieën? En bijdragen aan uitdagende projecten voor grote opdrachtgevers? Kijk dan eens bij onze openstaande vacatures.