2 1 3

Ochtend: Welkom in 3305, Ruimtereiziger

Door: Bart van Beek, agile java developer

“Goedemorgen, Celeste, wat is de status?”

 

“De tijd is 3305-11-03 05:00. Locatie is Slulee JC-F b14-1. Een M-class ster.” hoor ik uit de luidsprekers naast mijn bed komen.

“Ok”, denk ik als ik naar het geeloranje licht achter de gordijnen kijk. Eerst even een bak koffie en mijn dagplanning bekijken. Het is dinsdag vandaag. Dat betekent op locatie aan de website van een klant werken. Ik dwaal weer even af naar gisteravond. Toen was ik met een groep spelers in het spel “Elite: Dangerous” bij een fantastisch mooi zonnestelsel, waar we een paar uur gezellig hebben doorgebracht. Nu ben ik weer onderweg terug naar huis met een lading mooie foto’s en goede herinneringen. Alleen en in alle rust vlieg ik langs allerlei sterren: rode, gele, witte, grote en kleine. Lichtjaren glijden stil voorbij en ik zie mijn thuis “Wollheim Vision” langzaam dichterbij komen.

Overdag: Terug naar 2019, Software ontwikkelaar

Een uur later sluit ik mijn computer af en stap ik in een andere wereld: de wereld van 2019. Een wereld waarin ik kilometers afleg in plaats van lichtjaren. Een wereld waarin ik geen ruimtereiziger ben maar een Java-softwareontwikkelaar.

Als ik bij de klant ben praat ik even met mijn collega’s over het weekend. Daarna snel aan de slag! Ik bekijk wat mijn missie voor vandaag is. We hebben een lastige uitdaging, maar dat vind ik leuk. Wanneer ik een oplossing weet te bedenken en die werkend krijg, geeft dat een gevoel van overwinning. Onder het genot van koffie en muziek begin ik aan mijn queeste. ’s Middags zijn er een paar vergaderingen, die dankzij onze teamleider -onze Commander- altijd leuk verlopen. De dag gaat voorbij met de snelheid van het licht. Nog even een paar collega’s helpen en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan.

Avond: Back to the Future, Ruimtereiziger

’s Avonds start ik mijn computer weer op en ik dineer tussen de sterren. Zelfs na honderden uren te hebben gespeeld zit ik verbaasd te kijken naar de schoonheid om mij heen. Na een paar minuten zie ik een planeet met gave bergen. Ontspannen stuur ik mijn schip richting de planeet. Een ster schijnt in de verte en laat de omgeving in een zacht, rood licht baden. Voldaan, met volle maag en genietend van de lage zon, land ik op een kleine heuvel. Stilte omringt me. De problemen van het alledaagse leven zijn in een ver verleden. Ik voel me geborgen en thuis, op deze planeet die ik pas net heb ontdekt.