2 1 3

Cybersecurity: werken aan een veiliger Nederland

Door: Lisa Soldaat
Een cyber incident heeft de mogelijkheid om de maatschappij te ontwrichten: verstoring en uitval van digitale infrastructuur kan grote gevolgen hebben voor onze economie en samenleving. De toenemende digitalisering maakt de mogelijke schaal, verspreiding en impact van incidenten alsmaar groter (denk maar aan de recente 112 verstoring). Tegelijkertijd zijn organisaties vaak onvoldoende voorbereid op een cyber incident. Dit maakt werken in cyber security van groot maatschappelijk belang.

Maar een baan in cyber security, dat is toch voor technische mensen?

Nee. Kennis van informatiebeveiliging is noodzakelijk, maar technische kennis zeker niet! Met een universitaire achtergrond in Geschiedenis en Europese Studies kan ik dat met zekerheid zeggen.
Zelf ben ik in aanraking gekomen met cyber security toen ik na mijn studie stage kon lopen bij het European Cybercrime Centre van Europol. Een geweldige ervaring, waar voor mij direct de grote relevantie van cyber security duidelijk werd. Niet alleen worden organisaties steeds vaker slachtoffer van aanvallen, ook in de internationale politiek zie je dat cyber dreigingen een steeds grotere rol gaan spelen. Digitale aanvallen zijn een instrument in geopolitieke conflicten geworden. Tegelijkertijd zijn overheidsinstanties en andere organisaties vaak onvoldoende voorbereid op een cyber incident, terwijl de digitalisering steeds verder toeneemt en wij hier steeds meer afhankelijk van worden.

Bij Capgemini houd ik mij daarom op strategisch niveau bezig met nationale veiligheid en het digitaal weerbaar maken van organisaties. Hierbij richt ik mij met name op crisisbeheersing: is de organisatie in kwestie voldoende voorbereid op (grootschalige) cyber security dreigingen? En wat zijn de gevolgen indien dit niet het geval is?

Sinds ik ben begonnen bij Capgemini heb ik in relatief korte tijd al veel projecten mogen doen bij veel verschillende organisaties, zoals het Ministerie van Defensie, de spoorsector, een vooraanstaande zorgverzekeraar en verschillende organisaties binnen de Rijksoverheid. De beste start van mijn carrière die ik mij kan bedenken!

Agile threat detection, protection and response

Binnen onze cyber security unit zit ik het in team Agile threat detection, protection and response. Wij houden ons bezig met vraagstukken rondom hoe organisaties dreigingen tijdig kunnen detecteren, hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen en hoe zij hier op de juiste manier op kunnen reageren. Van het uitvoeren van security assessments en penetration testing tot aan onderzoek op het Dark Web voor klanten: er zijn enorm veel interessante opdrachten die hieronder vallen!

Crisisbeheersing maakt hier ook onderdeel van uit. Aan de hand van uitdagende scenario’s rondom cyber incidenten laten wij klanten daadwerkelijk ervaren hoe realistisch een cyber aanval is en welke (vaak onvoorziene) consequenties hieraan vast zitten. Erg interessant, omdat je zo in korte tijd veel te weten komt over hoe een bepaalde organisatie werkt en welke enorme impact een cyber aanval kan hebben.

Ook werken in (digitale) veiligheid?

Wat ik zo mooi vind aan mijn werk bij Capgemini is dat ik dagelijks bezig ben met het veiliger maken van Nederland. In relatief korte tijd heb ik al veel verschillende organisaties gezien en geholpen met (vaak gevoelige) vraagstukken, terwijl ik tegelijkertijd binnen Capgemini ontzettend veel mogelijkheden krijg om mijzelf verder te ontwikkelen.

Lijkt het jou ook leuk om te werken in (digitale) veiligheid? Het belang van cyber security is enorm en dit zal ik de aankomende jaren alleen maar groter worden. Daarom hebben we niet alleen de technische kennis nodig, maar ook juist de mensen die op strategisch niveau het belang van cyber security onder de aandacht kunnen brengen! Jij kunt net als ik werken aan de mooiste opdrachten in het veiligheidsdomein. 

 

Gaat jouw hart ook sneller kloppen van cyber security? En help jij grote organisaties graag met security vraagstukken? Kijk dan eens bij onze openstaande vacatures en wie weet werk jij, net als Lisa, straks ook aan mooie opdrachten!