2 1 3

Zonder IT-achtergrond zit je hier ook op je plaats!

Door: Wouter Gowdy, Oracle Consultant
Inmiddels ben ik een jaar werkzaam bij Capgemini als Oracle Consultant. Dat ik met mijn achtergrond de IT in kon had ik niet verwacht, ik ben namelijk afgestudeerd als psychobioloog. Gelukkig krijg je bij Capgemini veel ruimte om je eigen expertise te ontwikkelen. Zo heb ik het afgelopen jaar als Business Rules Developer gewerkt en ben ik momenteel Front-end Developer. Daarnaast volg je als Young Professional bij Capgemini de Associate Masterclass, dit is een opleidingstraject van 18 maanden waarin jij de richting bepaalt.

De Associate Masterclass

Naast de ruimte om mijn hard skills, zoals programmeren, te ontwikkelen kan ik ook mijn soft skills ontwikkelen. Dit doe ik met behulp van de Associate Masterclass. De masterclass bestaat uit een aantal categorieën: de basics, personal skills, werken in projecten, werken met agile én netwerk events. Het is noodzakelijk om in elke categorie minstens één training te volgen.

Zoals je ziet zijn netwerk events ook onderdeel van de Masterclass. Via deze evenementen krijgen Young Professionals binnen Capgemini de kans om elkaar op een laagdrempelige manier te ontmoeten en te spreken. Het laatste netwerk evenement bestond uit een aantal workshops. Hier heb ik de Haka geleerd (zeker even googelen als je het niet kent) en volgde ik een workshop improvisatie comedy, ik voelde me net een Lama!

Welke trainingen zijn er?

De trainingen van de Associate Masterclass worden gegeven op de Capgemini Academy in ons hoofdkantoor in Utrecht. De meeste trainingen nemen een dagdeel in beslag, zodat ze ook na werktijd gegeven kunnen worden. Er zijn ook meerdaagse trainingen waar een specifiek onderwerp volledig wordt uitgewerkt, zoals het leren van de Scrum methodiek om een certificaat te halen. Voorbeelden van trainingen die ik heb gevolgd zijn:

 

-        Empathisch luisteren: De beste manier om een gesprek te voeren.

-        Belemmerende overtuigingen: Het omdenken van negatieve situaties.

-        Story telling: Hoe zorg je ervoor dat mensen jouw verhaal onthouden?

-        Reed: Het herkennen van gedragspatronen en waar die vandaan komen.

-        Time management: Spreekt hopelijk voor zich, anders zou ik deze training zeker aanraden!

De beste training tot nu toe!

Tot slot wil ik graag stilstaan bij de beste training die ik tot nu toe gevolgd heb, Consultancy skills - communiceren. Dit was een 2,5 dag durende training over de basis van effectieve communicatie. Mijn trainingsgroep bestond uit 12 mensen, waaronder een aantal externen. Het begon al goed, want in plaats van een gebruikelijke voorstelronde werden we opgesplitst in tweetallen en moesten we elkaar gaan voorstellen. Dit stelde meteen onze interview- en presentatievaardigheden op de proef. Tijdens de training hebben we vele theorieën en technieken behandeld, en zelfs geoefend met een acteur!

Wat mij het meest is bijgebleven van deze training is de WEG methode, dit is een manier van het geven van feedback over het gedrag van anderen. WEG staat voor Waargenomen gedrag, Effect op mij en Gewenst gedrag. Hierin is het “effect op mij” het meest belangrijk, omdat het makkelijk is om dit te vergeten. Het effect dat het gedrag van een ander op jou heeft is voor jou vanzelfsprekend, maar dat is bijna nooit het geval voor de ander. Door iets alleen op jezelf te betrekken voorkom je dat je in een beschuldigende discussie belandt en werk je naar een oplossing toe.

En nu?

Om mijn Associate Masterclass af te ronden moet ik nog twee trainingen volgen. Gelukkig voor mij is er een vervolgtraining op Consultancy skills – communiceren, namelijk Consultancy skills – adviseren. Daarnaast wil ik de training Agile Project Management Foundation volgen, maar daar zal ik nu niet verder over uitweiden.

Dankzij de Associate Masterclass weet je als Young Professional bij Capgemini zeker dat je carrière een goede start maakt. Je gaat meer dan goed voorbereid het veld in! Heb je nog vragen of ben je net gestart bij Capgemini en heb je hulp nodig met het invulling geven aan jouw Associate Masterclass? Neem gerust contact met me op via LinkedIn om samen een kop koffie te drinken.


Ben jij een Young Professional en ready voor een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.