2 1 3

Werken aan mobiliteit

Lang wachten op een bus, metro, tram of trein? Daar wordt niemand blij van. Vooral niet in de stromende regen of op een koude winterdag. In dat geval is het fijn als je weet dat binnen tien minuten de volgende al komt. Aan Capgemini de taak om de grootste vervoersmaatschappij van Nederland te helpen deze nieuwe dienstregeling te implementeren.

Programma ‘Hoog frequent spoor'

Eerder ontwikkelde de overheid een landelijk programma om binnen enkele jaren het aantal treinen per uur binnen de randstad te verhogen. Om de tien minuten wel te verstaan. Geen gemakkelijke klus voor de betrokken vervoersmaatschappij en er werden veel vraagtekens bij gezet. Want zit het spoor niet al aan zijn grenzen? Als treinen zo kort op elkaar rijden, hoeft er tenslotte maar iets te gebeuren en het hele netwerk ligt plat. Extra spannend dus, maar wel een mooie uitdaging.

10 minuten dienstregeling

Zo werd er enkele jaren gewerkt aan een blauwdruk van een dergelijke dienstregeling. Want aangezien er een heel uurpatroon achter zit dat uitgaat van een bepaalde regelmaat, is zo’n nieuwe regeling natuurlijk niet binnen een dag gemaakt. Wanneer het dan eenmaal op papier staat en het technisch past in alle systemen, is het tijd om te zien hoe het in het echt werkt. De realisatie. Het onderdeel waar Capgemini om de hoek komt kijken.

Zoveel meer dan alleen een de tijden aanpassen

De management consultant van Capgemini adviseerde en ondersteunde het programmateam tijdens de complete implementatie. Want een plan maken is één, maar hoe pak je zo’n implementatie dan aan? Hoe informeer je de reizigers? En wat stem je af met alle betrokken organisaties? Denk aan reizigersorganisaties, de overheid, inspectie en de spoorinfrastructuurbeheerder. Daarbij brengt een hogere frequentie aan treinen ook meer drukte met zich mee. Hoe krijg je de mensen dan zo snel mogelijk in en uit de trein? En hoe zorg je ervoor dat alle reizigers veilig het perron tegelijk verlaten? Allemaal vraagstukken waar onze management consultant zich mee bezighield en bij hielp.

Zo'n complexe uitdaging ook iets voor jou?

Zoals je leest, is het implementeren van een nieuwe dienstregeling zo makkelijk nog niet. En komt er veel bij kijken. Maar dat maakt zo’n opdracht bij een grote complexe organisatie juist zo interessant. Daarbij lever je als management consultant ook nog eens een positieve bijdrage aan de maatschappij. Je werkt tenslotte mee aan duurzaam vervoer. Wat wil je nog meer?


Ook werken als management consultant bij Capgemini Invent? Check onze openstaande vacatures en vind de baan die bij jou past. Wellicht werk jij dan ook binnenkort aan zo’n uitdagend project.