2 1 3

Wat je écht hebt gemist tijdens Frontend Love en VueJS!

Door Florian van der Wielen


Op 13, 14 en 15 februari vonden de conferenties Frontend developer Love en VueJS Amsterdam plaats. Events die je zeker niet mag missen en daarom waren wij, namens Capgemini, aanwezig. Capgemini staat bekend als groot IT consultancy merk met projecten voor grote organisaties, maar inmiddels beschikken we ook over een flinke frontend club en bouwen wij aan uitdagende innovatieve projecten voor diezelfde grote klanten. Aan ons om dat tijdens deze mooie events te vertellen.

Heb jij onze arcadekast al uitgeprobeerd?

Om het verhaal kracht bij te zetten brachten we groot materieel naar de stand. Onze eigen, zelfgebouwde, frontend arcadekast. Gebouwd op basis van pure frontend technologieën zoals Phaser met Canvas en WebGL. En aangestuurd met een Raspberry Pi die input van de arcade controls doorgeeft als toetsenbord input aan een browser. Zelfs de achtergrondmuziek was zelfgemaakt! Maar eerlijk is eerlijk, ook voor ons was onze ‘Space Invaders’ tune net iets té catchy om een hele conferentie lang aan te horen. 😉

En een eigen hacking game…

Onze arcadekast was niet onze enige troef. Zo hadden we ook onze eigen hacking game, ‘Capture the flag’, met verschillende challenges waarbij je steeds een secret keyword oftewel flag moest vinden. Tijdens deze challenges ging je steeds met behulp devtools aan de slag om in de javascript en HTTP, maar ook in cryptografie en physical/social engineering, die flags te zoeken. In dit geval had iemand het wachtwoord op een briefje verstopt, zoals in het echt natuurlijk nóóit voorkomt.

Prijzen voor de echte hackers onder ons

De echte hackers die een goede poging waagden, kregen een eigen game genaamd ‘De Mind’. Een coöperatief kaartspel waarin je met alle spelers alle kaarten moet spelen, zonder dat je van elkaar weet wie wanneer aan de beurt is. Aan het begin denk je dat het niet kan. Maar aan het eind heb je als team 1 hoger bewustzijn en 1 mind, zo in sync ben je. Nog steeds een aanrader!

En de conferenties…?

Natuurlijk hebben we ondertussen verschillende keynotes bijgewoond, waaronder de ‘State of the Vuenion’ door Evan You. Maar een dag eerder vertelde Evan al hoe het nu is om fulltime open source te schrijven, over de risico’s van een burn-out door alle Github issues en hoe hij samen met het hele core team dat voorkomt. Bijvoorveeld met issue guidelines met een Minimal Reproducing Demo, een kleine Codepen of JSBin waarin het issue wordt gereproduceerd.

Sean Larkin van het Webpack core team legde ons ook visueel uit dat heel Webpack eigenlijk alleen maar uit plugins bestaat, een beetje zoals Apache Maven dat ook is. Webpack maakt daarin gebruik van de Tapable interface, wat een heel makkelijke asynchrone plugin interface is aan de hand van event emmitters en listeners.

Ook kwamen andere belangrijke onderwerpen voorbij, zoals Accessibility en Inversion of control via dependency injection, iets wat ikzelf erg handig vind om code goed testbaar te houden. En wat in Vue ook prettig toepasbaar is. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, want de drie dagen stonden helemaal vol. Maar gelukkig kun jij ze binnenkort ook terugkijken via Frontend Love en VueJS!

Ben jij er volgende keer ook bij?