2 1 3

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Door Danny Knemijer

Het is de standaard sollicitatievraag waarvan we allemaal niet goed weten hoe we hem moeten beantwoorden: “Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”. Persoonlijk vind ik het een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden valt. Iedere keuze die je de komende vijf jaar maakt, opent namelijk weer andere deuren en beïnvloedt waar je aan het einde van het rit zal staan. Wat dat betreft is het leven als een black box; we maken keuzes, stoppen er ervaringen en kennis in, maar wat er vervolgens gebeurt? Dat is één groot mysterie. Sommige mensen ervaren dit als enorm stressvol. Gelukkig had ik daar zelf niet zo veel last van.

Van de keuzes uit het verleden...

Vroeg je mij vijf jaar geleden waar ik mezelf vandaag de dag had gezien? Dan was mijn antwoord; ‘geen flauw idee’. Exact vijf jaar geleden was ik halverwege mijn bachelors Informatica én Informatiekunde aan de Universiteit Utrecht. Een keuze die ik maakte, omdat ik niet kon kiezen tussen beide opleidingen. Mijn voornaamste focus was webdesign en -development. Een perfecte balans tussen technisch bezig zijn, creatief denken en toch veel contact houden met mensen. Gaandeweg kreeg ik echter steeds meer interesse in werken met data: Big Data en Data Science. En hoe we dit mooi kunnen weergeven in dashboards en visualisaties.

Naar waar je nu staat in het heden

Vijf jaar later rondde ik beide bachelors af en startte ik aan een master Business Informatics. Na het kiezen van een vrij technisch onderwerp voor mijn scriptie, was ook mijn master klaar. Daarna koos ik ervoor om aan de slag te gaan als data scientist bij Capgemini. Dit is inmiddels alweer een half jaar geleden en de tijd is werkelijk voorbijgevlogen. De eerste zes maanden waren fantastisch. Ik heb het enorm naar mijn zin en ik ben ook blij dat ik deze keuze heb gemaakt! Momenteel werk ik voor een klant als data engineer waar we een groot Data Lake mogen ontwerpen én bouwen. Iets heel anders dan Data Science, maar even zo leuk!

Maar hoe ziet de toekomst er uit?

Het is mij tijdens mijn sollicitatie niet gevraagd. Maar zou je mij nu vragen waar ik mezelf over vijf jaar zie, dan kan ik je daar helaas nog steeds geen antwoord op geven. Binnen Capgemini is er zoveel mogelijk, dat het voor mij onmogelijk te voorspellen is waar ik in 2024 sta. Er openen zich genoeg deuren en er blijven er ook zeker een paar dicht. Maar dat onbekende maakt het juist zo leuk. Het enige wat ik weet, is dat ik er het allerbeste van maak!


Ben je benieuwd naar hoe ik mijn eerste zes maanden bij Capgemini heb ervaren of wil je weten wat er allemaal mogelijk is bij Capgemini? Stuur me vooral een berichtje via LinkedIn of een mailtje naar danny.knemeijer@capgemini.com.