2 1 3

‘Vooral het sociale aspect van Artificial Intelligence vind ik heel tof!'


Het was een hele zoektocht. Maar na zijn stage en een aantal goede gesprekken met collega’s, weet Jasper Pardijs het zeker. Business analyse is zijn ding. En inmiddels werkt hij alweer een aantal maanden met veel plezier bij Capgemini. Hoe de zoektocht is verlopen en wat hij nu zo leuk vindt aan zijn werk. Hij vertelt je er alles over.

Allereerst ben ik natuurlijk benieuwd naar je achtergrond. Wat heb je gestudeerd?

‘Ik heb een bachelor Lifestyle Informatics en master Artificial Intelligence (AI) afgerond. Beide aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. AI is ook de richting die ik graag op wil.

Tijdens je bachelor en master hoefde je eigenlijk geen stage te lopen. Toch deed je dat. Waarom?

‘Nee klopt. Ik had nu zoveel jaar gestudeerd en wel een bijbaan waarbij ik wat gerelateerde dingen deed, maar ik wilde ook graag bij een bedrijf ervaring opdoen. Tijdens het zoeken naar een stage kwam ik op de website van Capgemini terecht en zag ik dat zij iets deden met de robot Pepper. Dat vond ik wel gaaf, dus stuurde ik een sollicitatiebrief. Het fijne was dat ik uiteindelijk zelf een opdracht mocht bedenken. En omdat ik van virtual reality en augmented reality nog weinig af wist, koos ik ervoor om daar iets mee te doen.’

Wat was je opdracht precies?

‘Mijn opdracht vormde zich een beetje met de tijd. Het originele idee was dat ik zou onderzoeken of mensen beter leren presenteren door hen voor een virtual publiek te zetten. Met augmented reality kun je namelijk publiek in een echte ruimte neerzetten waardoor je precies kan zien hoe het is. Maar uiteindelijk onderzocht ik hoeveel een mens onthoudt van een gesprek met een virtueel persoon, van een hologram dus. En dat in vergelijking met een echt persoon. Vooral dat sociale aspect van AI vind ik heel leuk. Hoe mensen omgaan met technologie.’

Ik begreep dat het vinden van een functie, die goed bij jou past, een ware zoektocht was!

‘Ja dat was best wel een reis, mag je wel zeggen. Het begon al tijdens mijn tweejarige master. Ik dacht altijd dat, als je de richting van AI kiest, je iets van data scientist of programmeur wordt. Maar hoe meer ik daar over nadacht, hoe meer ik erachter kwam dat ik programmeren alleen leuk vind voor een paar uurtjes. Niet fulltime. En datzelfde geldt voor data science. Omdat ik er niet uitkwam, ben ik in gesprek gegaan met collega’s. Dat was ook het omslagpunt waarop ik dacht “o ja, wacht eens even”. Ik vind technologie namelijk heel gaaf, maar vooral wat je ermee kan. Ik ken de technieken, ik weet welke wensen er vanuit de business zijn. Hoe breng ik dat nu samen. Dàt is uiteindelijk wat je als business analist doet. En wat ik dus ook ben gaan doen.’

Aan wat voor project werk je nu?

‘Binnen de afdeling Business Technologie Services (BTS) werk ik voor de marktgroep CPRD, wat staat voor Consumer Products, Retail & Distribution. Op dit moment zit ik bij Unilever en vervul ik de rol van IT analist/technical lead. Hier ben ik betrokken bij twee projecten. Eentje is het opzetten en uitrollen van een nieuw e-commerce platform twee grote Unilever merken. De ander is een soort optimalisatie project. Bij deze opdrachten ben ik niet zozeer aan het bouwen of aan het implementeren, maar kijk ik vooral naar wat de klant precies wil. En wat dat betekent voor de oplossing. Het feit dat het zo tastbaar is en dat je ziet waar je aan bijdraagt. Dat maakt het heel tof.’


'Als je het vermoeden hebt dat je hier wilt werken, ga er dan op uit. Loop het gebouw door, praat met mensen en leer hen kennen. Zo bouw je al een netwerk op.'

Klinkt gaaf! Wat vind je zo leuk aan je werk?

‘Euhm, goeie vraag! Het leukste is dat ik verantwoordelijkheid krijg. Dit is mijn eerste klus dus meteen best wel een interessante en lastige rol. Ondanks dat ik nog fris en nieuw ben én nog veel moet leren, krijg ik al wel echt de kans om dingen op te pakken. En wat ik ook heel erg fijn vind, is dat er vooral van mij verwacht wordt dat ik veel leer en meteen toepas. Dus het is echt leren, toepassen, leren, toepassen.’

Na je stage ben je niet meteen begonnen aan een project. Wat heb je tussendoor gedaan?

‘In de twee maanden tussen mijn stage en het project bij Unilever volgde ik onder andere trainingen. Daarnaast heb ik de tijd genomen om te werken aan AI binnen de afdeling. Wat kon ik zelf doen om meer te leren, maar ook om AI belangrijker te maken binnen de afdeling. Zo heb ik bijvoorbeeld een Advantage You kennissessie opgezet voor AI samen met een collega. Dat was echt heel erg leuk. Ik leerde zoveel mensen kennen en dan merk je ook hoe open Capgemini is.’

Heb je het gevoel dat je door je stage een voorsprong hebt?

‘Ja en nee. Het bedrijf ken ik natuurlijk al wat beter, maar ik zat er half in. Ik was zo bezig met afstuderen. Vertraging vorkomen en een goed cijfer halen. Dat was heel erg mijn doel en niet zozeer dat ik hier wilde werken. Dat kwam pas op het einde. Dat is ook wel de tip die ik nu vaak aan stagiaires hier geef. Als je het vermoeden hebt dat je hier wilt werken, ga er dan op uit. Loop het gebouw door, praat met mensen en leer hen kennen. Zo bouw je al een netwerk op. Dat heb ik zelf niet gedaan en zou ik nu wel anders doen.’

Doe je ook buiten werktijd activiteiten met collega's?

‘Zeker! Zowel bij Unilever als Capgemini hebben we zo nu en dan een borrel met het team. Je voelt je hierdoor echt onderdeel van de groep. Daarnaast merk ik dat je steeds vaker mensen spreekt, zonder dat het per se over werk gaat. Je bouwt echt vriendschappen op. Zo heb ik veel contact met een clubje collega’s die ook in september zijn gestart en doen we regelmatig een drankje. Gewoon om te horen hoe het met iedereen gaat en waar zij mee bezig zijn. Maar dat is ook zeker niet altijd werk gerelateerd.’

Je hebt dus al een aardige reis gemaakt. Wat wordt de volgende stap?

‘Ik ben al goed op weg met de doelen die ik vorig jaar doorgaf. Het opzetten van een Advantages You kennissessie is zo goed als klaar en staat gepland. En mensen weten mij inmiddels te vinden als het om AI gaat. Dus het gaat de goede kant op. Wat mij heel gaaf lijkt als volgende stap is om met collega’s een Capgemini Academy training op te zetten. Daarnaast zou ik het ook nog heel vet vinden om een AI project te doen bij een mooie klant.’


Zit jij, net als Jasper, middenin je zoektocht naar een functie die bij jou past? Kijk dan eens bij onze verschillende thema’s of kom langs op een van onze events. De perfecte functie al op het oog? Check dan onze openstaande vacatures.