2 1 3

Uitdagend werk in een internationale omgeving

Door: Thijn Vrielink, Management Consultant

Elke week vertelt een van onze collega’s over zijn of haar ervaringen bij Capgemini. Deze week is het de beurt aan Management Consultant Thijn. Lees hier zijn verhaal!

Een korte introductie: wie ben je en wat doe je bij Capgemini Invent?

Ik ben Thijn en werk als Management Consultant binnen Capgemini Invent. In september 2019 ben ik bij Capgemini Invent gestart. Daarvoor heb ik een bachelor gedaan in International Business en een master Accounting and Finance, met een specialisatie in Corporate Finance. Direct na het afronden van mijn Master ben ik begonnen bij Capgemini Invent.

Waarom heb je specifiek voor Capgemini Invent gekozen?

Capgemini Invent focust op innovatie en het gebruik van nieuwe technologie. Daarnaast had ik het gevoel dat het werk, met name bij Capgemini Invent, erg internationaal gefocust is. Je maakt onderdeel uit van wat kleinere teams en we werken bijvoorbeeld veel samen met Duitsland. Ik denk dat je daarom sneller betrokken wordt bij internationale opdrachten, ook al aan het begin van je carrière. Dat leek me erg leuk.

Hoe zagen je eerste maanden eruit?

Ik ben begonnen in The Institute, dat is een trainingstraject van twee maanden. Met een groep van ongeveer tien Nederlandse consultants gingen we veel naar Duitsland, waar we naast het krijgen van verschillende trainingen ook meewerkten aan bestaande opdrachten, waarbij je andere consultants ondersteunde door bijvoorbeeld onderzoek te doen. In die tijd heb ik meegewerkt aan diverse projecten, bijvoorbeeld voor een EU-instelling, een farmaceutisch bedrijf, een bedrijf in de automotive branche en een sustainability gerelateerd project. Heel verschillend dus, maar erg interessant omdat je er veel van opsteekt.

Wat voor soort opdrachten doe je?

Ik ben destijds iets eerder gestopt met The Institute, omdat ik kon beginnen met een opdracht bij een grote bank. Tijdens deze opdracht heb ik een afdeling binnen de zakenbank ondersteund met een digitale transformatie. Deze transformatie was noodzakelijk voor specifieke regelgeving. Uiteindelijk was het mijn taak om een grote batch te analyseren en te verwerken.

Meteen aansluitend daarop ben ik begonnen bij een verzekeraar en daar zit ik op dit moment nog steeds. We werken aan de implementatie van nieuwe accounting standards. Door deze nieuwe standaarden zal de manier van het opmaken van het jaarverslag namelijk drastisch veranderen. Het is een enorm traject, want alle verschillende verzekeringsproducten, die over de hele wereld worden verkocht, moeten worden herzien. Ik ben voornamelijk gefocust op hoe deze verschillende verzekeringsproducten zijn vastgelegd in de systemen van de klant. Het is een erg interessant project, omdat je samenwerkt met verschillende mensen en entiteiten over de hele wereld. Die samenwerking houdt in dat je bijvoorbeeld workshops doet in verschillende landen met diverse entiteiten, maar daarnaast ben je ook veel bezig met het analyseren van data-elementen, die uiteindelijk nodig zijn om de nieuwe balans in het jaarverslag op de juiste wijze te kunnen opmaken. Het leuke aan deze opdracht is dat je heel veel verantwoordelijkheden krijgt en daardoor echt de kans krijgt om impact te maken voor een grote organisatie.

Wat maakt het werken bij Capgemini Invent voor jou het leukst?

Eigenlijk zijn dat heel veel dingen. Tijdens opdrachten kun je veel ervaring opdoen, er is absoluut sprake van een steile leercurve. Ik heb de laatste tijd heel veel geleerd, zeker op het vlak van technische vaardigheden. Daarnaast zijn het ook de mensen waarmee je samenwerkt die het leuk maken. Zeker met de collega’s die ik ken uit The Institute heb ik echt een goede band opgebouwd. Met die groep proberen we regelmatig af te spreken en doen we gezamenlijk leuke dingen. Wat ik verder heel positief vind aan Capgemini is dat er echt heel veel ruimte is voor ontwikkeling in veel verschillende richtingen.

Hoe ondersteunt Capgemini Invent jou in jouw ontwikkeling?

Op verschillende manieren. Er is een trainingscurriculum voor consultants waarin je de mogelijkheid hebt om interessante trainingen te volgen. Ook is er een groot aanbod van trainingen die je meer op eigen initiatief kan volgen. Dat is iets waar ik momenteel veel gebruik van maak. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld een reeks trainingen gevolgd met betrekking tot data science. En ik maak gebruik van het platform Coursera, wat vanuit Capgemini wordt aangeboden. Je kunt daar veel trainingen volgen en certificaten halen.

Buiten de opleidingsmogelijkheden zijn er ook nog allerlei initiatieven die je naast je klantopdrachten kunt ontplooien. Om een voorbeeld te geven: ik ben onder andere met onderzoek bezig binnen het team; we schrijven een paper over datamanagement, wat erg goed aansluit bij mijn huidige opdracht.

Wat is je meest memorabele Capgemini-moment?

Dat was het Kerstfeest in Keulen vorig jaar. Het was een groot Kerstgala samen met Capgemini Invent Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In totaal waren er misschien wel duizend consultants. Overdag werd er teruggeblikt op het jaar in een soort jaar recap en in de avond was het één groot feest. Iedereen bleef er ook slapen. Het was gezellig om wat te kunnen drinken met mijn toen nog nieuwe collega’s. Dat was echt een leuke avond!


Benieuwd geworden naar Capgemini Invent? Bekijk dan nu onze openstaande vacatures en solliciteer direct!