2 1 3

Tijdens je stage echt een verschil maken?

Door: Kiran Bansi, Capgemini stagiair
Een jaar geleden startte mijn zoektocht naar de perfecte stageplek. Wat voor mij als dubbele bachelor best een uitdaging was. Mijn stageopdracht moest namelijk elementen bevatten uit twee uiteenlopende vakgebieden, psychologie en business IT. Ik had veel gesprekken bij verschillende organisaties, maar de opdrachten daar vond ik niet uitdagend genoeg. Toen kwam ik Capgemini tegen op een beurs. Ik sprak daar met mijn toen nog toekomstige stagebegeleider Peter Paul Tonen, Director Applied Innovation Exchange, over ethiek en Artificial intelligence (AI) en wist meteen; dit is het!

Artifical intelligence

AI, de één zegt dat het de wereld gaat overnemen, de ander zegt dat het niets nieuws is. Helaas zijn er in het verleden fouten gemaakt, van verkiezingen beïnvloeden tot recruitment systemen die discrimineren. Het is dus niet zo gek dat Ethiek in de AI een hot topic is voor veel bedrijven. Er worden veel artikelen gepubliceerd met zinnen als ‘AI moet eerlijk zijn’ of ‘AI zonder transparantie is slecht’, maar niemand komt met een oplossing om ethische AI te bereiken.

Capgemini

Dat ethiek bij Capgemini voorop staat blijkt wel. Het bedrijf is al zeven jaar op rij verkozen tot een selecte groep van meest ethische bedrijven ter wereld. Ook Capgemini heeft steeds meer AI gerelateerde projecten, en daarmee ook de daarbij behorende ethische uitdagingen. Een middel om de AI projecten te sturen zodat zij ethisch robuust zijn is voor Capgemini en de klanten van groot belang. Zo werd mijn stageopdracht geboren.

De eerste weken

Hoe ga je iets maken wat nog niet bestaat? Er zijn weinig tot geen bronnen en het lijkt zelfs of men het onderwerp vermijdt, ethiek blijft lastig. Gelukkig kon ik rekenen op vakkundige begeleiding vanuit Capgemini. De directeur van onze innovatieafdeling is mijn inhoudelijke begeleider. Daarnaast begeleidt een ervaren consultant het stageproces vanuit het ‘schoolse’ perspectief, want uiteindelijk moet je wel je stage halen voor school! De vrijheid om iets te maken wat nog niet bestaat was spannend en leverde mij bijzonder veel energie op. Daardoor had ik na een aantal weken al een eerste opzet van een ethisch framework voor AI.

Interviews

Voor mijn project heb ik veel interessante interviews gehad, van ethische professoren tot Europese Commissieleden op het gebied van AI. Samen met experts van verschillende afdelingen binnen Capgemini heb ik mijn eerste opzet aangescherpt. Het benaderen van deze experts ging verrassend makkelijk, iedereen was bijzonder behulpzaam en de gesprekken waren gezellig en leerzaam. Met iedereen bedoel ik dan ook iedereen, stagiaires tot Vice Presidents. Dankzij deze steun had ik al snel contact met het hoofdkantoor in Parijs. Ook daar hadden ze grote interesse in mijn project!

Wereldwijd uitrollen

Door de grote support voor mijn stageproject ben ik momenteel bezig om het framework wereldwijd uit te rollen. Dit betekent dat ruim 200.000 collega’s te maken krijgen met mijn werk! In de laatste weken ben ik vooral aan het afstemmen met belanghebbenden uit verschillende landen. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld aan het samenwerken met de directeur van de data afdeling in India. Samen vullen we het framework verder aan en starten we binnenkort met het testen van het framework op grote projecten. Ik hoop dat we hiermee ethische fouten kunnen voorkomen en dat daarmee de wereld een stukje veiliger wordt.


Ben jij net als Kiran nieuwsgierig naar nieuwe technologieën? Bekijk dan onze openstaande stage vacatures en misschien is het een match!