2 1 3

Overdag hard werken, 's avonds de stad verkennen

Door Raymon Lokollo


Voor een tof Salesforce project bezocht collega Raymon Lokollo in een paar maanden tijd niet alleen Porto, Antwerpen én Barcelona. Maar zorgde hij er, samen met zijn team, voor dat alle Europese vestigingen van de klant vanaf nu uniform kunnen werken. Een flinke klus, met een mooi resultaat. In zijn blog vertelt Raymon er alles over.

Eén Salesforce omgeving voor alle landen

Een tijd geleden schakelde een grote internationale klant in het medische segment de hulp in van Capgemini. Alle Europese vestigingen van de klant verschilden onderling veel van elkaar en dat wilden zij graag harmoniseren. Daarbij wilden zij er ook graag voor zorgen dat hun Field Service Engineers efficiënter konden werken. De gekozen oplossing? Eén Europese Salesforce omgeving die alle land-specifieke systemen vervangt. En dat is precies wat wij voor hen gingen realiseren.

Requirements formuleren én meteen de oplossing bouwen

Als Salesforce Consultant binnen het project zorgde ik er, samen met de collega’s vanuit de BTS divisie (Business Analyse), voor dat alle requirements vanuit de verschillende landen bouw-klaar waren. Zo kon het Salesforce team direct ermee aan de slag gaan! Nadat de requirements omgezet waren naar concrete items, werkte ik ook mee aan het configureren van de applicatie. Het mooie wat ik hieraan vond, was dat je vanuit de business (klant) de context goed begrijpt en tegelijk vanuit de applicatie (Salesforce) direct de oplossing bouwt.

Onze werkwijze?

Samen met nog 8 andere collega’s uit verschillende divisies, werkten wij volgens de Agile Scrum methode aan dit project. Zo begon de dag altijd gezamenlijk met de Stand Up Meeting en bespraken we wat je gisteren deed, wat het plan is voor vandaag én of je ergens hulp bij nodig had. Dit zorgde ervoor dat iedereen continu op de hoogte was van wat er speelde binnen het project. Als er dan een deel van de functionaliteit gebouwd was, gaven we in Düsseldorf bij de klant zogenoemde Sprint Demo’s. Hier waren uit elk land één of twee ‘Power users’ aanwezig om namens dat land deel te nemen en hun inbreng te geven. De feedback verwerkte wij vervolgens in de functionaliteit om zo goed mogelijk aan de wensen van de klant te voldoen. Uiteraard hielden we wel in gaten dat de gekozen oplossing voor elk land voldeed.

Als kers op de taart mocht ik voor het project de landen lokaal begeleiden op het moment dat zij het systeem voor het eerst in gebruiknamen.

Raymon Lokollo

Hard werken en daarna lekker uiteten

In 10 maanden hebben we ervoor gezorgd dat er één systeem stond waarbij elk land nu op dezelfde manier werkt. Als kers op de taart mocht ik voor het project ook de landen lokaal begeleiden op het moment dat ze het systeem voor het eerst in gebruiknamen. Aangezien Portugal, de Benelux en Spanje als eerste landen live gingen, mocht ik naar Porto, Antwerpen én Barcelona! Hoewel er op locatie hard gewerkt werd, gingen we toch iedere avond lekker uiteten met collega’s en de klant. En zagen we meteen ook nog iets van de stad.

Team Spirit

Het was met het projectteam, bestaande uit collega’s vanuit verschillende disciplines, niet alleen maar hard werken. We organiseerden namelijk ook regelmatig een fun activiteit. Zo bestelden we bijvoorbeeld wel eens pizza’s en zijn we oude klassieke games gaan spelen die we allemaal vanuit onze jeugd kennen. Daarnaast vierden we bepaalde mijlpalen van het project tijdens een gezellig etentje en zijn we gaan squashen! Juist door dit soort fun events was het groepsgevoel erg goed. En dit heeft mede bijgedragen aan een hele mooie internationale geharmoniseerde implementatie!


Wil jij, net als Raymon, ook werken aan een gaaf internationaal project? En echt een waardevolle bijdrage leveren aan onze klanten? Kijk dan vooral bij onze openstaande vacatures en wie weet speel jij binnenkort met je team ook oude klassieke games of een potje squash!