2 1 3

Mooie momenten, dankbare mensen

Door: Sophie Laas, Capgemini stagiaire
In deze dagen voor kerst proberen we allemaal een balans te vinden tussen ons leven en dat van anderen. Sophie Laas deelt in deze blog haar blik op deze balans binnen het Capgemini van nu: een mooi evenwicht tussen mens, machine…en boom.

Mijn stage-wenslijstje in vervulling

Toen ik een jaar geleden op zoek ging naar een afstudeerstage voor mijn master International Development Studies aan de universiteit van Wageningen, kon ik maar niet een passende opdracht vinden. Niet alleen wilde ik in een onderwerp duiken waar ik passie voor had, ik wilde ook nog eens uitgedaagd worden. Ik besloot een lijstje te maken van de cruciale kenmerken van mijn perfecte stage. Deze waren als volgt:

-          Interessant onderwerp
-          Uitdagend
-          Op projectbasis
-          Met mensen samenwerken
-          Veel koffie (…heel veel koffie)

De lijst leek simpel en eenvoudig; niets bleek minder waar. De ene na de andere organisatie streepte ik af, moedeloos werd ik ervan. Tot ik op een dag werd gewezen op mijn huidige opdracht. Via, via werd mij verteld dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid (MinJenV) een klant was van Capgemini en dat ik wel het een en ander voor hen uit kon zoeken. Ik zou – mits ik aan de eisen zou voldoen – aan de slag kunnen als business analist om de zorg- en strafrechtketen van mensenhandel in kaart te brengen om vervolgens aanbevelingen te doen over hoe ze te optimaliseren. Mijn hart begon ietsje sneller te kloppen. Was dit dan de opdracht waar ik al die tijd op had gehoopt? Nadat ik alle tests goed had doorlopen, begon ik eindelijk in juni 2019 aan mijn stage.

“Ik zou iedereen, maar dan ook iedereen, willen aanraden om hier eens een paar maanden rond te lopen.”

Cadeautjes onder de ge-Capte boom

In de afgelopen zes maanden ben ik naar mijn gevoel onderdeel geworden van een mooie organisatie. Eentje waar resultaten toch wel echt tellen, maar de mensen ook op de voorgrond staan. De ene na de andere koffiedate heb ik mogen plannen met mensen uit alle hoeken van de organisatie, van mede-stagiaires tot managers op hoog niveau. Vriendelijk werd ik toegelachen en uitgenodigd om te lunchen, mijn onderwerp te bespreken en advies te vragen als ik er zelf even niet uitkwam. Het open kantoor maakt het uitnodigend om zo op iemand af te stappen. Het feit dat ik nooit minder dan een volmondige ‘ja’ terugkreeg, maakte mijn tijd alleen nog maar aangenamer. Terugkijkend voelt mijn tijd bij Cap als een cadeautje!

Vaak kreeg ik de vraag waarom ik mijn stage bij Capgemini heb gedaan. Mijn onderwerp is namelijk niet zo ‘standaard Cap’. Dat is nou juist het leuke aan dit bedrijf! Ja, het is een IT-bedrijf. Ja, er lopen ontzettend slimme mensen (oké, veel mannen) rond die veel weten over coderen en hoe je alles in ‘de cloud’ zet. Dat betekent echter niet dat er geen plek over is voor mensen zoals ik. Mensen die wellicht net iets anders naar de wereld kijken. Ik heb een sociale achtergrond en maak veelal het grapje dat ik een boomknuffelaar ben. Wat ik me heb beseft is dat er bij Cap ook genoeg boomknuffelaars rondlopen; hun boom heeft simpelweg iets minder bladeren en iets meer techniek.

Wees dankbaar, dat ben ik ook

Mijn stage is nu voorbij, net zo rond kerst; de tijd dat we teruggeven en vreemden omarmen. De afgelopen maanden ben ik als vreemde boomknuffelaar geaccepteerd door de toekomstige techneuten van deze wereld. Ze hebben met aandacht en interesse geluisterd naar mijn pleidooien om meer te doen voor slachtoffers van mensenhandel, en me gniffelend geholpen toen ik weer eens iets niet begreep van mijn computer. Ik zou iedereen, maar dan ook iedereen, willen aanraden om hier eens een paar maanden rond te lopen. Proef de sfeer en de mensen, en vergeet vooral niet om heel veel koffie te drinken. Bedankt Capgemini en misschien tot snel!


Ben jij geïnspireerd geraakt door Sophie en lijkt het je tof om bij Capgemini stage te lopen? Bekijk dan onze openstaande stage vacatures.