2 1 3

Mijn start bij Capgemini als Young Professional

Onze collega’s delen graag hun ervaringen, deze week is het de beurt aan Joris Willemars. Lees hier zijn verhaal!

Vertel, wie ben je en wat doe je

Ik ben Joris Willemars, 26 jaar oud en iets meer dan 2 jaar geleden begonnen bij Capgemini als Young Professional. Ik heb aan de University College Utrecht mijn Bachelor in “Liberal Arts and Sciences” met een specialisatie in Scheikunde gehaald en daarna een Master bij Universiteit Utrecht in “Science and Business Management”. Dit is niet de meest voor de hand-liggende combinatie om integratie developer te worden bij Capgemini, maar de logische en kritische denkwijze van mijn studie heeft mij enorm geholpen om op een snelle manier veel kennis op te doen over integratie en development.

Als integratie specialist speel je een belangrijke rol in het IT landschap van organisaties. Je zorgt ervoor dat IT systemen met elkaar kunnen praten. Jaren geleden werd dit vaak gedaan door middel van “point-to-point” integraties, maar op lange termijn is dit kostbaar en zorgt het voor een complex landschap. Steeds vaker wordt data beschikbaar gesteld via APIs om herbruikbaarheid te bevorderen. Op dit moment is er bijvoorbeeld veel vraag naar developers, die APIs kunnen bouwen in MuleSoft om data van verschillende software pakketten zoals Salesforce of SAP beschikbaar te stellen.

Uitdagend werk in een internationale omgeving

Bij Capgemini werk je op project basis, je kan hierdoor bij veel bedrijven een kijkje achter de schermen nemen. Daardoor proef je in een korte periode van veel verschillende bedrijfsculturen, maar ook meerdere rollen. In de laatste twee jaar heb ik bij 4 verschillende klanten gewerkt waarbij elk zijn eigen werkstijl hanteert. Dit kan variëren van een overheidsinstantie tot een multinational in de retail sector.

In mijn huidige project werk ik voor een internationale organisatie en werk ik samen met mensen uit veel verschillende landen. Ik heb soms meetings met mensen uit Nederland, USA, UK en India allemaal tegelijk. De tijdsverschillen maken het soms lastig, want India en delen van USA kunnen wel 12 uur van elkaar schelen. Die culturele diversiteit spreekt mij aan, zelf hou ik ook erg van reizen en spreek ik verschillende talen. Ik vind het leuk om stil te staan bij de verschillen in culturen.

All you can train

De afgelopen twee jaar ben ik niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk gegroeid dankzij het “All you can Train” programma van de Capgemini Academy. Er zijn verschillende vakgebonden trainingen die worden gegeven, maar ook trainingen op basis van persoonlijke ontwikkeling zoals Realistisch Overtuigen en de Pyramid Principle. Daarnaast wordt ook binnen je eigen afdeling kennisdeling actief gestimuleerd. Ik merk dat iedereen je graag wilt helpen en tegemoet wilt komen als je ergens tegenaan loopt. Uiteraard is er ook volop ruimte voor plezier en ontspanning, bijvoorbeeld via de jongerenorganisatie (Addon) die jaarlijks veel activiteiten organiseert zoals borrels en escaperooms.