2 1 3

Mijn eerste week bij Capgemini Invent

Door Gioia Aquina


Spannend, je allereerste dag bij je allereerste werkgever. Ik herinner het me nog goed, op maandag 1 mei 2017 (Dag van de Arbeid, ironisch toch?). Ben je benieuwd naar hoe zo’n eerste week eruitziet bij Capgemini Invent? In deze blog neem ik je van dag tot dag mee met wat je allemaal kunt verwachten.

Maandag – Meet Capgemini

Mijn reis naar Capgemini start met de trein en wat is dat ideaal. De trein stopt namelijk letterlijk recht voor het kantoor. Aangezien ik op tijd was kon ik eerst nog even genieten van een kop thee en alvast kennis maken met nieuwe collega’s. En dat zijn er een hoop! Vervolgens startte het programma en werden wij allemaal verwacht in de grote zaal. Hier kregen wij alles te horen van de missie en visie van Capgemini en de organisatie structuur tot aan de Capgemini Values. HINT: hier moet je een opdracht over doen dus listen carefully!

Na een lange zit is het tijd om de benen te strekken en het gebouw te verkennen middels een rondleiding. Mijn eerste indruk: veel open ruimtes, een gemoedelijke sfeer en voldoende koffieautomaten! Daarna is het tijd om je eigen persoonlijke badge te maken. En let op, dit is een pasfoto for-cap-life...

Na de lunch kreeg ik mijn simkaart, laptop en laptoptas (moeilijke keuze: rugzak of schoudertas?), waarna er nog twee presentaties kwamen over de personeelsvereniging ‘Escape’ en duurzaamheid binnen Capgemini. Tenslotte sloten we de dag af met een borrel, yes drankjes én hapjes! Ook leerde ik mijn buddy kennen, iemand die je de komende tijd alles zal leren over het reilen en zeilen binnen Capgemini.

Een goede eerste kennismaking zat erop en ging ik met de auto weer naar huis. Jawel een lease-auto! Ik kreeg een Opel Astra en de jongen naast mij kreeg een Mini Cooper. Tja.. je moet maar net geluk hebben, al is er overigens niks mis met die Opel-Astra hoor!

Dinsdag – Meet Capgemini Invent

Dag 2 breng je door met de mensen die starten binnen jouw organisatieonderdeel. In mijn geval Capgemini Invent. Dit is meteen een kleinere club mensen en in de ochtend gaat het dan ook vooral om kennismaking. Zo vertel je elkaar allereerst wat over je achtergrond en jouw verwachtingen bij Capgemini. En daarna met onder andere de CEO, HR, Business Support en Staffing.

Na een ochtend vol kennismakingen word je ‘s middags opgevangen door je buddy die je alles uitlegt over bijvoorbeeld het schrijven van uren, het instellen van je outlook handtekening etc. De dinsdag was voor mij een kort dagje, maar doordoor was ik op tijd thuis om mijn koffertje in te pakken. Want de volgende dag mocht ik naar Berlijn!

Woensdag – Let's go to Berlin: kick-Off Institute

Om tien voor 7 stond ik met mijn koffertje én mede-starters op Schiphol. Klaar om naar het hoofdkantoor van Capgemini Invent Duitsland te gaan. Als Young Professional bij Capgemini Invent start je namelijk met een opleidingsprogramma. Zo leer je binnen drie maanden alle kneepjes van het consultancy vak kennen.

Bij aankomst (het kantoor ligt letterlijk midden in Berlijn!) ontmoette we onze mede-startende Duitse collega’s en werd ons uitgelegd wat de Institute inhoud. Wat je kunt verwachten en wat er ook van jou verwacht wordt. Daaropvolgend kreeg je de ruimte om een aantal e-learnings te maken op je laptop en was het al snel tijd voor ‘Happy Wednesday’. Een initiatief binnen de Institute om iedere woensdag iets leuks te doen met je collega’s. We gingen met z’n allen in een grote indoorzaal volleyballen en sloten de dag af met een diner in een lekker Italiaans restaurant. Bij de Nederlanders vielen de ogen al snel dicht. Dus na het eten zijn we direct naar het hotel teruggegaan om alle nieuwe indrukken van de afgelopen dagen te verwerken.

Donderdag – Jour Fixe

Na een goede nachtrust en stevig ontbijt in het hotel was het weer tijd om aan het werk te gaan. Bij aankomst op kantoor kreeg ik direct de vraag om een mede-collega, die al wat langer in de Instute zat, te helpen met een opdracht. Vervolgens had ik een gesprek met mijn *‘lead’ om te praten over mijn ‘specialisme’. Zo koppelt zij mij aan opdrachten die passen bij mijn achtergrond en interesses. Daarnaast kan ik ook bij de lead terecht voor al mijn vragen en voor feedback.

In de middag was het tijd voor de Jour Fixe, een vast moment in de week waarbij alle institutees en leads bij elkaar komen. Twee institutees geven dan een presentatie over hun opdracht binnen de Institute, waarna zij vervolgens feedback van de anderen ontvangen. En dat is toch best wel een ding om voor een groep van 25 Young Professionals jezelf te moeten laten zien. De Jour Fixe eindigt uiteindelijk met een Temp Check waarbij iedereen verteld hoe hij/zij zich aan het einde van de week voelt. Zo krijgen de leads een inzicht in ieders gemoedstoestand en kunnen daar dan ook direct op in spelen.

Aan het einde van de dag was voor de ‘Dutchies’ (ja zo werden we genoemd) weer tijd om terug naar Nederland te vliegen. Want op vrijdag moesten we gewoon weer in Utrecht op kantoor paraat staan.

Vrijdag – Coffee & Drinks!

De laatste dag van de week staat vooral in het teken van het leren kennen van je eigen team binnen Capgemini Invent. In mijn geval het team van Digital HR, een club van ongeveer 40 mensen! Dé manier om je collega’s binnen Capgemini te leren kennen? Koffie drinken (lees: in mijn geval thee). En ik heb zeker een hoop thee gedronken die dag en veel collega’s leren kennen.

Iedereen was vooral geïnteresseerd in de Institute. Ik was namelijk een van de eerste mensen die naar de Institute mocht. Tussen alle bakjes thee door heb ik nog een aantal e-learnings op mijn laptop gedaan en was het om stipt 16:30u tijd voor de new-joiners borrel. Deze wordt iedere eerste vrijdag van de maand georganiseerd voor alle Capgemini Invent collega’s om de new-joiners te leren kennen. Na een drukke week met veel nieuwe indrukken, thee én borrels stapte ik in mijn Opel Astra (ja, ik had maar één drankje op natuurlijk) om naar huis te gaan en alle indrukken nog een keer te verwerken. Wauw wat ben ik bij een gaaf bedrijf gestart!


Ik hoop dat je, na het lezen van mijn verhaal, een beetje een idee hebt gekregen van wat je kunt verwachten van je eerste werkweek bij Capgemini Invent. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om me een LinkedIn berichtje te sturen. Veel succes en plezier met jouw eerste werkweek bij Capgemini, en hopelijk tot snel!