2 1 3

Mijn eerste jaar bij Capgemini

Door: Jules Schilperoort, junior test consultant
Sinds juli 2018 is collega Jules Schilperoort in dienst bij Capgemini. Hoe hij zijn eerste jaar bij ons heeft ervaren en wat hij onderweg allemaal is tegengekomen? Hij vertelt het je in zijn blog.

Het begon allemaal bij…

De Software Testing Xperience Day in 2018. Ik zat in de afstudeerperiode van mijn opleiding en was op zoek naar een baan voor de start van mijn carrière. En via deze Xperience Day kwam ik voor het eerst in aanraking met (het werken bij) Capgemini. Enkele maanden later studeerde ik af en begon ik aan mijn avontuur bij Capgemini.

De eerste weken

De eerste dagen werd ik goed opgevangen. Zo volgde ik een onboardingsprogramma, waarna ik startte met mijn trainingen. In zes weken tijd werd ik bij de Capgemini Academy helemaal klaargestoomd voor mijn eerste project bij een klant als junior test consultant. Ik kreeg diverse vakinhoudelijke trainingen en daarnaast werd er ook genoeg aandacht besteed aan mijn soft skills.

Mijn eerste opdracht

Na zes weken trainen en met twee certificeringen op zak, begon ik aan mijn eerste opdracht bij de klant. Ik kwam in een Scrum-team terecht als enige tester waar ik mij vooral mocht bezighouden met Test Automation. Een ontzettend leerzame uitdaging waarbij ik veel vrijheid kreeg in hoe ik te werk ging, maar ook genoeg ondersteuning kreeg door middel van het zogenoemde buddy-systeem. Een collega-tester waarbij je altijd terecht kan met (eventuele) vragen. Naast mijn werkzaamheden bij de klant volgde ik ondertussen diverse trainingen van de Associate Masterclass, een opleidingsprogramma voor Young Professionals binnen Capgemini. Daarnaast kon ik, ook buiten de Associate Masterclass, nog verschillende trainingen volgen om mijn kennis en kunde verder te ontwikkelen.

Afwisseling

Na verloop van tijd switchte ik van Scrum-team bij de klant. Dit gaf mij ontzettend veel nieuwe inzichten en daarnaast werd er echt rekening gehouden met wat ik zelf wilde. Waar ik mij tijdens mijn eerste project met name bezighield met Test Automation, ging het tijdens mijn tweede project vooral om functioneel testen. Destijds gaf ik aan graag meer te willen doen met Test Automation en zodoende werk ik ondertussen aan drie projecten tegelijk.

Hoe mijn week er dan zoal uitziet?

De eerste helft van de week ben ik vooral bezig met functioneel testen. De tweede helft van de week daarentegen, staat vooral in het teken Test Automation. Daarnaast ben ik één week per vier weken bezig met test coördinatie. Door deze afwisseling is geen week hetzelfde en komen er iedere keer weer nieuwe uitdagingen op mijn pad. Buiten het werk voor de klant om, ben ik ook actief in het organiseren van en ondersteunen tijdens events zoals de Testing Xperience Day en de IT Carrièrebeurs. Maar naast het harde werken zijn er ook genoeg leuke evenementen bij Capgemini. Denk aan een GameNight, het YoungCapgemini Summer Event, een zeilrace of de maandelijkse borrel met andere Young Professionals.

Terugkijkend op het afgelopen jaar besef ik mij dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik ontwikkel mijzelf enorm en werk aan leuke projecten (intern en extern). Daarnaast wordt er rekening gehouden met wat ik zelf wil. Ik ben onzettend benieuwd wat de komende jaren bij Capgemini mij gaan brengen.

Mocht je nu nog vragen hebben over mijn eerste jaar of het vak als tester? Dan ben ik te bereiken via LinkedIn of via e-mail per jules.schilperoort@capgemini.com.