2 1 3

‘Mijn benen zijn inmiddels twee keer zo breed geworden!'


Een paar maanden geleden besloot collega Richard Burg om aan de Alpe D’HuZes mee te doen. Niet met vrienden. Nee, samen met een aantal collega’s van Capgemini. Maar hoe bereid je je als team voor met alle drukke schema’s? En hoe is het om aan zo iets bijzonders mee te doen als je elkaar eigenlijk nog niet zo goed kent? Richard vertelt het ons.

Om te beginnen, wat is precies jouw functie binnen Capgemini?

‘Ik werk als business analist binnen het domein Financial Services. Dus voor alle banken en verzekeraars. Op dit moment ben ik bezig om door te groeien naar een rol als product owner.’

Wat moet ik mij precies bij de rol van business analist voorstellen?

‘Als business analist ben je als het ware de schakel tussen de mensen in de business en de developers. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen of implementeren van een applicatie kijkt de business voornamelijk naar het functionele aspect, waar developers vooral kijken naar de techniek. Zet je die twee samen in een kamer? Dan is de kans groot dat zij elkaar niet begrijpen. Ik zorg er dan voor dat die vertaalslag tussen beide wordt gemaakt.’

Maar hoe kan jij dan wel beide kanten begrijpen?

‘Ik kom vanuit de financiële wereld en daardoor begrijp ik het business gedeelte al aardig goed. Wat betreft het IT stuk was het wel even wennen. En soms nog steeds. Ik heb al veel geleerd, maar er zijn nog steeds dingen die ik niet weet. Gelukkig kan ik met vragen altijd terecht bij de developers. Daarbij is het voor mijn rol vooral belangrijk dat ik de vraag en behoefte van de klant kan vertalen naar specificaties.’

Van de financiële wereld naar IT?

‘Haha ja klopt. Ik ben opgeleid als financieel adviseur. Destijds wist ik niet zo goed wat ik wilde doen en via mijn oom kwam ik met het vak in aanraking. Hij was ook financieel adviseur en dat leek mij dus wel wat. Op een gegeven moment merkte ik dat veel zaken binnen de financiële wereld, bijvoorbeeld op het gebied van hypotheken, geautomatiseerd en uitgefaseerd werden. Hierdoor zag ik er voor mijzelf geen toekomst meer in. Daarom ben ik uiteindelijk overgestapt en kwam bij Capgemini terecht.’

Wat doe je allemaal buiten werk?

‘Buiten werk sport ik veel. Ik ben ooit begonnen met voetbal en hockey. En onlangs heb ik voor het eerst de marathon gelopen. Dat stond echt op mijn bucketlist en smaakte meteen naar meer. Zo is Iron Man nu toegevoegd aan mijn bucketlist en ga ik 6 juni de Alpe D’HuZes fietsen.’

'Ik ben zelf niet zo van het collecteren en wil graag een wederdienst doen. Dus de Alpe D'HuZes is dan een mooie manier.'

Richard Burg

Jij houdt dus wel van een uitdaging!

‘Ja zeker! Ik werk het liefst steeds naar iets toe. Fit blijven is één, maar om echt gemotiveerd te raken, moet er voor mij wel een doel aan hangen.’

Waarom is meedoen aan de Alpe D'HuZes voor jou zo belangrijk?

‘In mijn familie heeft iedere generatie iemand verloren aan kanker. Zo overleed drie jaar geleden mijn peetoom eraan. De oom die ook financieel adviseur was en dus ook een beetje mijn voorbeeld. Hij heeft jarenlang hard gewerkt en genoot net van zijn pensioen, toen hij op zijn 62ste overleed. Dat was wel echt een realitycheck en het moment waarop ik dacht, ik moet iets doen. Ik ben zelf niet zo van het collecteren en wil graag een wederdienst doen. Dus dit is dan een mooie manier.’

Nu begreep ik dat je dit samen met collega's gaat doen. Waarom die keuze?

‘Om deel te nemen aan de Alpe D’HuZes moet je eerst een bepaald bedrag ophalen. Ik dacht, als ik dit met mijn vrienden doe, dan zamel je binnen dezelfde kring geld in. Wat het dus lastiger maakt. Daarbij zijn niet al mijn vrienden even sportief, haha! Binnen Capgemini hebben we meerdere sport clinics, waaronder ook fietsen. Zo kwam ik uiteindelijk op het idee om het met collega’s te doen. Via via kwam ik bij verschillende collega’s terecht en hebben we nu een groepje van vijf man uit verschillende divisies.’

Wat leuk! Hoe bereiden jullie je voor?

‘Een paar weken geleden zijn we met een paar collega’s samengekomen om het event voor te bereiden en een planning te maken voor het trainen. Vooral de eerste kilometers doet ieder voor zich en later trainen we dan een paar zondagen samen om elkaar op te peppen. Ik probeer zelf minimaal 2 a 3 keer per week te spinnen en daarnaast buiten te trainen. Inmiddels zijn mijn benen al twee keer zo breed geworden.’

Je kende die collega's voor het fietsen nog niet. Hoe is dat dan?

‘Ja echt heel leuk. We hebben binnen de groep verschillende types. De een is wat enthousiaster en de ander weer wat rustiger. Dat maakt het een fijne dynamiek. We kunnen niet altijd samenkomen, maar houden wel veel contact via de Whatsapp. Daarbij hebben met alle collega’s in de week van event een huisje gehuurd. En gaan we samen naar verschillende presentaties, trainingen en natuurlijk het eindfeest. Uiteindelijk schept die hele aanloop er naartoe, het delen van emoties en het fietsen een mooie band!’

Gaaf zeg! Ik wil je veel succes wensen en zet hem op straks!

‘Thanks!’


Zoals je leest is het bij Capgemini dus niet alleen maar hard werken. En trekken collega’s buiten werk er ook geregeld samen op uit. Voor bijvoorbeeld een gezellig teamuitje of, zoals bij Richard, voor een bijzonder evenement. Ben je benieuwd hoe Richard en zijn collega’s het er straks tijdens de Alpe D’HuZes vanaf brengen? Hou dan hun pagina in de gaten.

En lijkt het vak van business analist jou wel interessant? Kijk dan vooral bij onze openstaande vacatures.