2 1 3

‘Je wordt hier meteen serieus genomen. Ook als je pas net begint'

Voor en tijdens haar stage bij Capgemini bezocht Emily ook verschillende inhousedagen van andere bedrijven. Want tenslotte kan het gras net iets groener zijn aan de overkant, nietwaar? Toch besloot Emily na haar stage te blijven en werkt zij nu met veel plezier als management consultant bij Capgemini Invent. Waarom zij bleef en wat zij nu doet? Ze vertelt het ons allemaal.

Via je stage ben je bij Capgemini aan de slag gegaan. Maar hoe ben je eigenlijk bij ons terecht gekomen?

‘Ik studeerde bedrijfskunde in Rotterdam en ben daarna de master Business Information Management gaan doen. Na Bedrijfskunde is consultancy een vrij logische stap. En ik vond daarnaast het stukje IT ook heel leuk. Dus dan komt Capgemini al snel naar voren. Uiteindelijk ben ik via een workshop op de Erasmus universiteit met Capgemini Invent in contact gekomen.’

Je hebt ook bij andere bedrijven gekeken. Waarom dan Capgemini?

‘In korte tijd heb ik veel inhousedagen en workshops bezocht. Ik vond het leuk om overal binnen te kijken en zag veel overeenkomsten onderling. Overal waren de mensen heel aardig, maar qua inhoud of type mensen verschilde het toch wel. Uiteindelijk was het vooral de timing die de doorslag gaf. Precies op het moment dat ik op zoek was naar een stage voor mijn scriptie vond een evenement plaats waar Capgemini aanwezig was. En Capgemini was uiteindelijk de enige die mij na het event ook echt nabelde.’

Wilde je altijd al het consultancy vak in?

‘Nee, ik wist eigenlijk nog niet zo goed wat ik wilde. Daarom ben ik Bedrijfskunde gaan doen. Dat is dan nog best breed. Wat ik vooral zocht en interessant vond is afwisseling in een baan en het contact met klanten. Zo kwam ik vrij snel uit op consultancy. Daarbij wist ik dat ik in dit vak ook veel kon leren.’

Na je stage ben je uiteindelijk gebleven bij Capgemini. Wat doe je nu precies?

‘Ik werk als management consultant in het Artificieel Intelligence & Automation Strategy team. En dan vooral op het stukje value management. Zo werken we aan business cases voor grote bedrijven die een beslissing moeten maken of willen kijken naar waar zij in gaan investeren.’

Klinkt goed! Werd je meteen in het diepe gegooid?

‘Nee. Ik had tijdens mijn stage namelijk nog geen inhoudelijk consultancy werk gedaan. Daarom startte ik als young professional eerst met the Institute. Wat ik heel leuk vond. Het programma duurde twee maanden en ik ging met de rest van de startende young professionals meteen al naar Berlijn en München. Of bleven in Utrecht tijdens de ‘green week’. Je leert op deze manier de mensen zo goed kennen en wordt daarnaast ook goed begeleidt.’

Wat voor projecten doe je zoal?

‘Dat hangt een beetje af van wat er beschikbaar is. Als je net begint wordt je sowieso wat breder ingezet en moet je nog ontdekken welke positie bij je past. Nu zit ik bijvoorbeeld bij ING en vervul ik de rol van projectmanager. Dus ik breng vooral structuur aan in het team op het gebied van meetings en planningen. Voor nu nog veel administratief, maar gelukkig komt er in mijn rol ook steeds meer innovatie bij.’

Wat vind je het leukste aan je werk?

‘Dat je toch meteen serieus wordt genomen terwijl je net begint. Zelf heb je soms nog het gevoel dat je niet alles weet, maar de verwachtingen zijn er wel. En er wordt echt naar je geluisterd. Verder vind ik het heel leuk dat je een heel netwerk opbouwt en veel mensen leert kennen.’

Je zit als enige Capgemini-medewerker op deze opdracht. Mis je dan niet je team bij Capgemini?

‘Ja af en toe wel. Maar iedereen zit uiteindelijk op een project en is met zijn eigen ding bezig. Dus als je hier doordeweeks zit, dan heb je er ook niet zoveel aan. Je moet het dan vooral hebben van de vrijdag wanneer een groot deel van de consultants op kantoor is. Voor een volgende opdracht zou ik het wel leuk vinden om met meerdere collega’s op hetzelfde project te zitten.’

Onderneem je buiten werk nog activiteiten met collega's?

‘Zeker! Bijvoorbeeld met de collega’s waarmee ik in the Institute ben gestart. We zijn best hecht geworden en spreken elkaar regelmatig buiten werk. Ik zie hen nu eigenlijk ook als vrienden. En toevallig hebben we vanavond ook een etentje. Daarnaast wordt er vanuit Capgemini Invent ook veel georganiseerd. We hebben al een aantal evenementen gehad met mijn team in Duitsland of Oostenrijk, zoals het kerstfeest afgelopen jaar. En zelf organiseer ik met Next (Young Capgemini Invent) ook nog verschillende activiteiten zoals de vrijdagmiddagborrels, maar help ik ook mee aan de organisatie van de CapCup. Dus genoeg!’

Tot slot. Zou je anderen ook aanraden om hier stage te lopen of te komen werken?

‘Jazeker. Je hebt hier echt de vrijheid en vooral voor een stage is het ideaal. Je leert het team al kennen en legt de drempel voor jezelf lager om ergens binnen te komen. Je hoeft tenslotte niet nog een keer te solliciteren, wat ik zelf een groot voordeel vond. Hoewel je natuurlijk nog steeds het assessment moet doen en de andere gesprekken die ook bij een directe sollicitatie horen. Daarbij word je hier goed ontvangen en begeleidt. Je hebt hier weinig hiërarchie, een fijne cultuur en snel een klik met mensen. Dus ik zou het echt aanraden.’


Wil jij, net als Emily, ook een vliegende start van je carrière? Kijk dan eens bij onze stagemogelijkheden of openstaande vacatures. En wie weet zien wij jouw binnenkort bij ons op kantoor.