2 1 3

‘Je kunt de CEO hier gewoon met 'jij' aanspreken'


Hij had nog nooit eerder van Capgemini gehoord. Maar dat weerhield Mustafa El Barnichi, inmiddels business intelligence consultant, er niet van om zijn afstudeerstage bij Capgemini te starten. Hoe hij zo bij ons terechtkwam en waarom hij na zijn stage bij ons bleef? Hij vertelt het je allemaal.

Nog nooit van Capgemini gehoord en toch bij ons gaan afstuderen. Hoe is dat zo gegaan?

‘Tijdens mijn pre master moest ik voor een project een business intelligence consultant interviewen. Ik heb toen op LinkedIn gewoon een zoekterm ingevuld en kwam zo uit bij iemand van Capgemini. Voor het interview hadden we even contact en daar had ik het toen bij gelaten. Een half jaar later deelde hij een post van de Insights & Data Xperienceday. En hoewel ik voor dat contact nog nooit van Capgemini had gehoord dacht ik.. ik ga het gewoon doen. Uiteindelijk vond ik de Xperienceday zo leuk dat ik daar meteen aangaf dat ik wel bij Capgemini wilde afstuderen. En even later ontving ik de uitnodiging.’

Wat is je achtergrond?

‘Ik heb hbo bedrijfskunde gedaan en daarna de master Information Management aan de universiteit van Tilburg. Dus ik ben commercieel begonnen en pas later de technische kant op gegaan.’

Waar ging je afstudeerscriptie precies over?

‘Tijdens mijn opleiding was Blockchain heel hip en deed ik zelf ook het een en ander met crypto currency. Daar wilde ik mij graag verder in verdiepen. Voor mijn thesis heb ik gekeken naar op basis van welke componenten je de performance van Distributed Ledger Technologie (DLT) kunt meten, een overkoepelend begrip van verschillende technologieën zoals blockchain.'

En toen was je thesis klaar. Wat gebeurde daarna?

‘Ja dat ging eigenlijk heel vlekkeloos. Van februari tot en met juni liep werkte ik aan mijn thesis en was ik elke dan op kantoor aanwezig. Daardoor zag en sprak ik dagelijks veel mensen binnen Insights & Data (I&D). Dat klikte al. In april werd mij toen gevraagd of ik binnen Capgemini door wilde gaan. Door mijn afstudeerperiode had ik al aardig kunnen de sfeer kunnen proeven. Daarbij kreeg ik gelijk zekerheid.’

Heb jij je ook nog bij andere bedrijven georiënteerd?

‘Zeker! Toen ik aan het afstuderen was heb ik ook deelgenomen aan inhousedagen bij twee andere bedrijven. Een ander consultancy bedrijf en een bekende webwinkel. Uiteindelijk vond ik het hier veel leuker en je kunt je hier ook echt verder ontwikkelen. Daarbij zie je hier ook meerdere bedrijven. Dus de combinatie van het werk als consultant, de IT en de sfeer binnen Capgemini sprak mij uiteindelijk heel erg aan.’

Wat doe je nu binnen Capgemini?

‘Sinds augustus ben ik gestart als business intelligence consultant binnen I&D en werk ik aan het Financial and Agriculture Recommendation (FARM) project. Een intern project dat is ontstaan vanuit onze deelname aan de IBM Worldwide Watson Build competitie waarmee wij nu zelfs een plekje in de Europese finale hebben veroverd!’


'Eén keer per maand hebben we een onderling zaalvoetbaltoernooi. Dat is echt hartstikke leuk!'

Wauw wat goed! Kun je wat meer vertellen over het FARM project?

‘Met het FARM project helpen we kleine boeren in derde wereldlanden zoals Kenia. Hiervoor werken wij samen met Agrics, een sociale onderneming in Oost-Afrika. FARM is een data platform dat op basis van geografische informatie systemen, historische gegevens, weerdata, satellietbeelden en foto’s van boeren verschillende voorspellingen kan doen. Bijvoorbeeld hoe vruchtbaar de bodem is, hoe de opbrengst zal zijn, wat eventuele risico’s zijn en in hoeverre de boer zijn lening kan terugbetalen. Door informatie te delen, voorspellingen te doen en inzicht te geven, kunnen we onzekerheden wegnemen en zo lokale boeren helpen om hun familiebedrijf te runnen met behulp van organisaties zoals Agrics.’

Mooi project! Hoe ben je hierin terechtgekomen?

‘Binnen Capgemini is het zo dat als je iets wilt, je er ook zelf voor moet gaan. Zo ben ik, vlak nadat ik in dienst kwam, naar iemand van onze CoZone gelopen. Ik vertelde hem wat ik graag wilde en vroeg of zij iets voor mij hadden. Toevallig startte toen net het project voor IBM. Dit project gaf mij meteen de gelegenheid om meer technische skills te leren, zoals programmeren in R en Python.’

Hoe vind je de sfeer binnen Capgemini?

‘Gezellig en heel relaxt ook eigenlijk. Je kan letterlijk met iedereen praten en de CEO van I&D gewoon met ‘jij’ aanspreken. Als er iets is en je geeft het aan, dan nemen ze het ook heel serieus op. En krijg je de hulp die je nodig hebt. Daarbij vind ik het plezier met collega’s ook een van de leukste dingen aan mijn werk.’

Doe je ook buiten werk nog activiteiten met collega's?

‘Jazeker! Haha. We hebben bijvoorbeeld één keer per maand een onderling zaalvoetbaltoernooi met I&D waar iedereen kan aansluiten. Dat is echt hartstikke leuk! Daarnaast hebben we ook regelmatig een borrel, zijn we een paar maanden geleden een weekendje weg geweest en ga ik binnenkort nog op wintersport met collega’s!’

Dan tot slot. Waarom zouden studenten volgens jou bij ons stage moeten lopen?

‘Je krijgt tijdens je stage echt persoonlijke begeleiding, regelmatig contact en de hulp die je nodig hebt. En daarna krijg je misschien ook de mogelijkheid om te blijven. Nu er ook een nieuwe concept van afstuderen bij Capgemini is, vind ik het zelfs stiekem een beetje jammer dat ik niet een jaartje later begonnen ben aan mijn thesis. Haha. Daarbij heb ik andere bedrijven gezien en gesnuffeld, maar Capgemini is gewoon veel leuker. Dus ik ben hier ook nog lang niet uitgekeken.’


Wil jij, net als Mustafa, ook je vliegende start van je carrière? Volg dan jouw afstudeerstage bij Capgemini. Kijk voor al jouw mogelijkheden bij ‘stage bij Capgemini’. Meteen aan de slag als professional? Check dan onze openstaande vacatures!