2 1 3

Je Capgemini Invent-vlucht is klaar voor boarding

Door Bart-Floris Lensink


De wekker ging vroeg. Om 8.00 uur zou ik naar Berlijn vliegen vanaf Schiphol. Vervolgens zat ik om 10.30 uur omringd met 20 Nederlandse en 40 Duitse collega’s in het kantoor van Capgemini in Berlijn. Dit is een typisch begin van de week wanneer je start als Young Professional bij Capgemini Invent. Je begint namelijk in The Institute. Wat dat precies inhoudt vertel ik je hieronder!

Je eerste week bij Capgemini Invent

Vers vanuit de studiebanken begon ik bij Capgemini Invent als mijn eerste werkgever. Dit avontuur startte met een onboarding dag voor alle nieuwe Nederlandse collega’s (in oktober zo’n 120) van Capgemini Nederland. Van deze nieuwe collega’s begonnen er ongeveer 20 bij Capgemini Invent, waarmee we vervolgens het volgende onboarding programma startten. We kregen op dag twee en drie presentaties over Capgemini Invent en The Institute; waarmee ik op dag vier zou beginnen.

Wat is The Institute?

The Institute zorgt er middels een simulatieomgeving voor dat jij binnen twee maanden alle nodige consulting skills bezit en klaar bent om bij je eerste externe klant aan de slag te gaan. De simulatieomgeving gebruikt interne klanten en opdrachten om je kennis te laten maken met het consulting vak. Door constante feedback en korte intensieve projecten, leer je elke dag nieuwe dingen. De opdrachten verschillen erg van elkaar qua inhoud, wat het werk erg uitdagend maakt. Je moet je elke opdracht dus weer verdiepen in een nieuw vakgebied. Hier leer je ontzettend veel van op inhoudelijk en professioneel gebied!

Hoe ziet je week eruit in The Institute?

In mijn tweede week vloog ik naar Berlijn en begon mijn werkweek met de wekelijkse stand-up op het Capgemini kantoor op Potzdamerplatz. De stand-up is iets dat elke ochtend plaatsvindt om 8.30 uur, het moment waarop de werkdag start. Om 12.00 uur ga je met je collega’s lunchen. En in Berlijn is dit zeker geen straf! Na de lunch ga je verder met je opdracht en ’s avonds zoek je een restaurant in de buurt van kantoor op om gezellig met elkaar te eten. Op woensdag is er de Happy Wednesday waarbij er een heel avondprogramma is voorbereid. Naast hard werken is er dus veel tijd voor gezelligheid binnen The Institute en leer je je collega’s snel kennen!

Wanneer ben je client ready?

Het doel van The Institute is om jou client ready te maken. Dit betekent dat je alle nodige skills bezit en volledig bekend bent met Capgemini Invents manier van werken. Al deze vaardigheden en manieren doe je op tijdens de opdrachten die je krijgt in The Institute. Als kers op de taart ga je een paar dagen richting Parijs voor drie dagen intensieve training. Capgemini’s kasteel biedt daarvoor de perfecte locatie! Elke dinsdag wordt er bekend gemaakt of je je vluchten voor de komende periode kunt gaan boeken, en of je dus nog in The Institute zit de komende tijd. Als de begeleiders binnen The Institute vinden dat je client ready bent, stopt The Institute en ben je klaar voor je eerste externe opdracht. Een dubbel gevoel, want The Institute is naast hard werken ook super leuk en leerzaam!

Dag 1 na The Institute

Als je klaar bent met The Institute zijn er verschillende opties. Je kunt direct op een opdracht terechtkomen bij een klant. Hier ga je vaak met je collega’s aan de slag en zal je in het begin vooral nog een ondersteunende rol hebben. De andere optie is dat je op “de bank” belandt omdat er op dat moment nog geen opdracht in jouw straatje ligt. Daardoor heb je extra tijd om trainingen te volgen en zal je veel helpen met het opstellen van proposals voor het winnen van nieuwe opdrachten. Voor beide opties ben je in ieder geval klaar en iedereen is blij met jou als persoon en de expertise die je meebrengt!

Ook aan de slag als management consultant bij Capgemini Invent? Kijk dan bij onze openstaande vacatures en vind jouw droombaan!