2 1 3

In 5 jaar van junior developer naar solution architect

Door Sven van Straalen


Terwijl ik deze blog schrijf zit ik bij een van de leukste developers evenementen van Capgemini: de Coding Nights. Een mooie setting om mijn verhaal te schrijven, nietwaar? Ik neem je mee in mijn loopbaan bij Capgemini. En vertel je onder andere hoe ik van een junior developer doorgroeide naar solution architect.

Van back-end naar front-end

Vers uit de schoolbanken startte ik bij Capgemini, waar ik als “developer broekie” aan de slag ging als Java developer. Waarom Java? Dat had ik geleerd op school. Maar in mijn privé leven werkte ik eigenlijk veel meer met JavaScript. Ik had namelijk een klein bedrijfje waar ik simpele websites bouwde voor MKB-bedrijven. Grappig genoeg zag Capgemini ook in dat front-end mij veel beter lag en zo kwam ik al snel op een front-end klus terecht voor een bank. Hier begon ik met het ontwikkelen van wat simpele apps. Niet veel later ontwikkelde ik, als developer binnen een Scrum team, allerlei complexere aanvraag-applicaties. Wat specs waar wij toen in developten: KnockoutJS, Jquery, Jasmine, Hudson en SVN.

Uitstap naar India

Als developer hopte ik een tijdje van project naar project. In die tijd trainde ik ook enkele nieuwe developers en young professionals. Na deze ervaring kwam er een toffe rol op mijn pad waar ik als lead developer een team ging aansturen. Dit team maakte generieke componenten. Denk aan webcomponenten of Angular directives die door verschillende applicaties worden gebruikt. Het toffe hieraan was dat ik opeens heel anders moest denken. We ontwikkelden een soort eigen framework/ API wat door super veel mensen wordt gebruikt, zelfs in India. Door dit project kreeg ik ook de kans om naar India te vliegen om training te geven aan developers. Ik leerde hen onze componenten te gebruiken en hoe zij zelf dergelijke componenten konden bouwen.

Solutions Architect

Ik begon steeds meer in een helicopterview te werken. Hierdoor voelde het voor mij een logische stap om als architect aan de slag te gaan. Dit is dan ook de rol waar ik nu in zit. Momenteel zet ik een architectuur uit voor een website waar ddos aanvallen de normaalste zaak van de wereld zijn. Wat ik heel tof vind, is dat we ook goed naar de architectuur van de front-end kijken. Dit heeft impact op diverse development teams. Mijn doel is om uiteindelijk een dev-ops ready omgeving neer te zetten. Dit is echter nog maar een klein deel. Want we hebben ook nog de vraag hoe we de componenten delen. (NPM, nexus, yarn of ...?) En wat zijn de frameworks van de toekomst? (Vue.js, React, Angular of ...?) Of laten we de developers dat zelf bepalen? En hoe lossen we dan het probleem op van herbruikbare componenten op? Zoveel vragen. Ik vind het heerlijk om dan allerlei POCjes te bouwen, uit te proberen en dan de beste oplossing te vinden. Als jullie nog ideeën hebben, let me know!

Lead Dev-community

Naast mijn projecten bij de bank ben ik druk bezig om een developers-community te creëren bij Capgemini. In deze community worden verschillende activiteiten georganiseerd, denk aan (board) game nights, nerd avonden, Coding nights en natuurlijk hackathons! Ook regelen we trips naar toffe conferenties, zoals Devoxx, Websummit, Vue.js Amsterdam en Frontend Developer Love. Zelf ben ik erg fan van de Coding Nights, door de toffe projecten die we hier oppakken. Ons laatste project was het bouwen van een full blown arcadekast waarvan zelfs de games allemaal custom-made zijn. Wil je de games zelf spelen of mee helpen bouwen? Kijk dan op onze github.
Nu ga ik me klaar maken voor de volgende Hackathon. Heb je nog meer vragen over wat ik doe of over de projecten die we doen bij Capgemini, stuur dan gerust een mailtje naar sven.van.straalen@capgemini.com.

Happy coding!
Sven van Straalen