2 1 3

‘Ik liep gewoon heel brutaal bij Capgemini naar binnen'

Een afgestudeerd ecoloog die aan de slag gaat als tester? Dat zie je niet vaak. Toch werkt Rein van Rossum inmiddels alweer vier jaar met veel plezier bij Capgemini en heeft hij het testvak helemaal eigen gemaakt. Hoe het zo is gelopen? Je leest het in zijn verhaal.

Vertel eens, hoe komt een ecoloog bij Capgemini terecht gekomen?

‘In 2013 studeerde ik af, vol in de nasleep van de financiële crisis. Omdat ecologie in die periode niet echt hoog op de agenda stond, was het moeilijk om een job te vinden. Voor mijn bijbaan stond ik in die tijd regelmatig bij verschillende bedrijven in de garage de bandenspanning van auto’s te meten. Ik maakte er een gewoonte van om bij alle bedrijven waar ik stond mensen aan te spreken. Zo ook bij Capgemini. Ik liep dus eigenlijk gewoon heel brutaal naar binnen en een week later tekende ik mijn contract.’

Maar je had geen ervaring binnen de IT, of wel?

‘Nee dat niet. Maar ik had wel altijd al interesse in computers, dus de stap was niet heel gek. Daarbij volgde ik bij Capgemini eerst twee maanden training en daarna kreeg ik pas mijn eerste echte opdracht als tester. En uiteindelijk ben ik zo verder doorgegroeid.’

Wat doe je nu precies?

‘Op dit moment ben ik senior test consultant bij Financial Services (FS) en werk ik aan een opdracht voor de Rabobank. Het team waar ik in zit levert IT aan het departement Online. De afdeling die onder andere verantwoordelijk is voor de app en de website voor klanten. Voor deze opdracht bouw ik test automation frameworks. Met deze frameworks hoeven andere teams uiteindelijk minder herhaaldelijk werk te doen.’

Wat is er zo leuk aan het testvak?

‘Het leukste vind ik dat je als tester wel technisch bezig bent, maar dat je niet alleen maar codes hoeft te schrijven. Aan de ene kant kijk, denk en lees je mee met developers. Maar aan de andere kant werk je ook samen met business analisten. En kijk je wat zij precies nodig hebben. Je bent dus een mooie brug tussen beide. Daarbij lever je als tester écht een bijdrage aan de gebruikservaring van de klant.‘


'Als tester lever je écht een bijdrage aan de gebruikservaring van de klant.‘

Waar moet je als tester echt over beschikken?

‘Over een portie sociale vaardigheden! Feedback geven is namelijk een groot onderdeel van je werk en daar heb je dus regelmatig mee te maken. Je moet dingen dus wel een beetje op een goede en subtiele manier kunnen brengen.’

Doen jullie ook buiten werk nog leuke activiteiten?

‘Toen ik hier net begon ben ik met Capital, de young professional club van FS regelmatig weg geweest. Het eerste weekend dat ik hier werkte zijn we bijvoorbeeld met z’n alle naar een grote boerderij geweest waar we allemaal toffe activiteiten hadden zoals paintball en een pubquiz. Inmiddels heb ik thuis kleine kinderen en liggen mijn prioriteiten tegenwoordig wat anders. Maar er gebeurt buiten werk dus genoeg!’

Is werk en privé een beetje goed te combineren?

‘Ja, nu met mijn opdracht bij de Rabobank zeker. Dat zit lekker in de buurt. Daarnaast kan ik zelf mijn tijden bepalen en thuiswerken als ik wil. Dat biedt veel flexibiliteit. Bijvoorbeeld als een van mijn kinderen ziek is, dan start ik gewoon mijn laptop thuis op.’

Er is veel vraag naar testers en je kunt overal aan de slag. Wat maakt dat je bij Capgemini blijft?

‘Sowieso de cultuur en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Je kunt hier met het All You Can Train programma in principe zoveel leren als je wilt. Ook dingen die je interessant vindt, maar niet direct kunt toepassen in je werk. En daarvoor heb je ook geen goedkeuring nodig. Het wordt juist enorm gestimuleerd. Daarnaast vind ik het altijd belangrijk om waardering te krijgen voor wat je doet. En die krijg ik bij Capgemini zeker.’

Ook aan de slag als tester bij Capgemini? Of in één van de andere toffe functies? Bekijk dan onze openstaande vacatures en lees vooral ook de verhalen van andere collega’s.