2 1 3

Hart voor techniek

Door: Hans van Rijs, managing consultant

40 jaar lang experimenteren

Begin jaren '80 ben ik in aanraking gekomen met computers. In die tijd kwam de huiscomputer op en dat was een ware revolutie. Die mogelijkheden waren natuurlijk nog niet zo ruim als tegenwoordig, maar het sprak tot de verbeelding. Met mijn Commodore 64 kon ik eenvoudige programma's maken in Basic en machine code en zo animaties en geluid uit die machine toveren. Ook kon ik mijn werkstukken van school als in een primitieve tekstverwerker maken en kon ik voor de practica van scheikunde testresultaten invoeren en in grafieken verwerken.

Mijn passie was gewekt en om mijzelf verder te ontwikkelen besloot ik Informatica te gaan studeren. Na mijn studie ben ik als software engineer begonnen bij een groot software bedrijf, de eerste stappen in de volwassen wereld van de ICT.

“Met mijn Commodore 64 kon ik eenvoudige programma's maken in Basic en machine code en zo animaties en geluid uit die machine toveren.”

Wat doe ik bij Capgemini?

Sinds 1995 werk ik bij Capgemini. Het internet was toen in opkomst en dat betekende dat je veel zelf moest uitzoeken en bedenken. Ik ontwikkelde me van software engineer verder tot technisch projectleider en later projectmanager, maar mijn hart lag toch bij de techniek. Continu nieuwe technologieën leren en toepassingen bedenken en uitwerken vond ik toen, en nog steeds, erg leuk om te doen. Je verlegt steeds je grenzen en daar was voldoende ruimte voor. Ik ontwikkelde me verder tot architect en kon via Capgemini een studie Enterprise Architecture volgen aan de Radboud Universiteit.

De laatste jaren begeleid ik als counselor jongere collega’s in hun loopbaan. Daarin maak ik mijn collega's wegwijs binnen Capgemini, help ze bij hun inzet in projecten en begeleid ik ze bij hun professionele ontwikkeling.

Je continu ontwikkelen

Capgemini kent veel groepen en teams waarin vakgenoten nieuwe ontwikkelingen volgen, visie ontwikkelen en kennis verspreiden. Deze groepen helpen om elkaar snel te vinden, ook al zit je vaak ver van elkaar vandaan, in verschillende projecten bij verschillende klanten. Als board member van de CoP Architecture NL stimuleer ik dat samen met mijn collega's voor het vakgebied architectuur.

De Wednesday Evening Training

Ik merkte aan mezelf dat ik geen boekenwurm ben, maar liever door zelf te ontdekken, door te experimenteren nieuwe kennis opbouw. Die manier van leren techniek heb ik toegepast in de Wednesday Evening Training. De laatste 12 jaar organiseer ik wekelijks een hands-on training waarin ik, samen met mijn collega's, nieuwe technologieën en architectuuronderwerpen verken en me eigen maak. Allerlei onderwerpen zijn de laatste jaren de revue gepasseerd; nieuwe programmeertalen, platformen en frameworks, maar ook technologieën als Quantum Computing, Iot, 3d modelleren, en veel architectuur gerelateerde onderwerpen.

“Combineren van technieken en inzichten vanuit verschillende vakgebieden inspireert en regelmatig werken we prototypes uit van nieuwe toepassingen. Innovatie vanaf de werkvloer dus.”

 

Het zijn informele avonden waarin we elkaar laten zien wat er allemaal mogelijk is, voorbeelden en prototypes uitwerken en discussiëren over de (on)mogelijkheden en praktische toepassingen. Combineren van technieken en inzichten vanuit verschillende vakgebieden inspireert en regelmatig werken we prototypes uit van nieuwe toepassingen. Innovatie vanaf de werkvloer dus.

Klanten, maar ook studenten van Hogescholen en Universiteiten zijn welkom. Ook hebben we sinds kort een Junior Edition van de Wednesday Evening Training. Daarin geven we op locatie een van onze trainingssessies, speciaal aangepast voor leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs. Zo hebben we de afgelopen maanden een tweetal workshops gegeven over de Arduino, een micro controller waarmee je electronica kunt aansturen en uitlezen. Het is een van de technologieën die de laatste jaren sterk groeit en waar je de kennis en ervaring niet vroeg genoeg kunt opdoen.

Iedere dag leer ik weer wat nieuws en dat houdt me up to date en enthousiast om dit nog jaren vol te houden!Heb jij net als Hans ook een hart voor techniek? Bekijk dan onze vacatures en misschien is het een match.