2 1 3

‘Een robot programmeren voor een Defensie event. Dat was echt tof!'

Anniek houdt van surfen, sushi én robots. Dat is haar drive en waar je haar echt wakker voor kunt maken. Maar hoe komen haar drijfveren terug in haar werk? En wat maakt werken bij Capgemini zo leuk? In dit blog vertelt Anniek ons er alles over.

Allereerst natuurlijk even de vraag, wie is die leuke robot in de foto?

‘Dat is Cozmo. Een speelgoedrobot die ik thuis programmeer. Het is eigenlijk vooral bedoeld om kinderen te leren programmeren, maar ook voor volwassenen die van robots houden is het best wel leuk. Hij kan onder andere spelletjes spelen zoals memorie, rondrijden, bepaalde dingen zeggen en zelfs je gezicht herkennen.’

Wat tof zeg! Maar vrouwen en robots. Dat zie je niet vaak…

‘Nee klopt. Het hele technische aspect wordt vaak bestempeld als niet voor vrouwen of te moeilijk. Maar dat valt echt wel mee. Programmeren is eigenlijk hetzelfde als het leren van een nieuwe taal. Als je veel oefent en het op een gegeven moment doorhebt, dan is het zeker niet zo ingewikkeld. Dus dat het niet voor vrouwen is? Dat is echt onzin!’

Wat doe je precies voor werk binnen Capgemini?

‘Op dit moment werk ik als management consultant en houd ik mij vooral bezig met Robotic Process Automation (RPA). Dus het automatiseren van software processen. Als voorbeeld: er zijn veel administratieve taken waarbij men uit meerdere systemen informatie moet verzamelen, overzetten en controleren. Een mens is hier dagelijks soms wel vier tot zes uur mee bezig. Een robot kan dit in een half uurtje. Dat scheelt dus een hoop tijd. En het is daarbij minder foutgevoelig.’

Dat klinkt interessant. Wat is het leukste aan je werk?

‘Men heeft vaak een vooroordeel over robotica. Zo neemt het werk uit handen en zou het dus voor werkloosheid zorgen. Maar dat geldt in ieder geval niet voor de robots waar ik mee werk. Hier gaat het juist om het automatiseren van administratieve klussen waar men over het algemeen niet echt blij van wordt. De rotklusjes waar je eigenlijk vanaf wilt en vaak uren mee bezig bent. Als zo’n robot dan die rotklussen overneemt, houdt de medewerker veel meer tijd over voor het werk dat wél leuk en inspirerend is. En dan is het aan het einde van zo’n project heel mooi om te zien hoe blij de medewerkers ermee zijn.’

'Aan het einde van zo’n project heel mooi om te zien hoe blij de medewerkers eigenlijk met de robot zijn'

Welk tof project staat bij jou stipt op nummer 1?

‘Het programmeren van Pepper, een sociale robot. Dit mocht ik samen met een collega doen voor de opening van een groot evenement van Defensie. Tijdens deze opening moest Pepper een soepel gesprek voeren met de Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militair van Defensie. En ondertussen rondrijden op het podium. Het was niet zozeer dat we er iets groots mee bereikt hebben, maar het was zo vet om daar te staan. Een zaal gevuld met 1200 man en vol belangrijke mensen vanuit de hele wereld. Als het besturen van de robot vanachter de schermen dan misgaat, zou dat wel heel gênant zijn. Maar gelukkig is dat niet gebeurd!

Nu werk je inmiddels 3 jaar bij Capgemini. Hoe is jouw loopbaan tot zover?

‘In drie jaar tijd heb ik op meerdere afdelingen gezeten. Zo heb ik gewerkt als Java developer, als Mendix consultant en als innovatie consultant bij de Applied Innovation Exchange. Dat laatste beviel heel goed. Hier kwam ik er uiteindelijk ook achter dat ik het analyseren en oplossen van problemen veel leuker vind dan het bouwen van de daadwerkelijke oplossing. Om die reden ben ik nu overgestapt naar consulting.’

Je hebt dus al best veel gedaan!

‘Zeker! Dat vind ik ook het grote voordeel van Capgemini, dat je hier van alles kan proeven. Ik was 21 toen ik hier begon. Net afgestudeerd en had nog geen idee wat ik wilde doen. Dus toen ik hier een baan kreeg aangeboden dacht ik ook, ik probeer het gewoon! Nu werk ik hier inmiddels alweer drie jaar en heb ik echt mijn plekje gevonden!’

Hoe is het eigenlijk om bij Capgemini te werken?

‘Om eerlijk te zijn had ik van tevoren een groot vooroordeel over grote bedrijven. Ik dacht dat het vooral om geld en targets draaide. En dat je als medewerker echt een nummertje bent. Maar bij Capgemini is dat helemaal niet zo. Ja, het is een groot bedrijf, maar dat maakt het eigenlijk juist heel leuk. Sowieso ken je natuurlijk de mensen van je afdeling en de teams zijn daarbij ook best klein. En weet je iets niet? Dan heb je altijd wel iemand waar je het aan kan vragen. Iedereen is enthousiast over wat hij of zij doet en helpt je graag op weg.’

En waarom moet iemand, volgens jou, écht voor Capgemini kiezen?

‘Sowieso voor de mensen. Voor mijn gevoel zitten we bij Capgemini allemaal op één lijn. Iedereen kan goed met elkaar opschieten en je hebt snel een klik. Dat is volgens mij iets redelijk unieks. Daarnaast voor de afwisseling. Omdat je steeds bij andere klanten zit, kun je overal een kijkje nemen in de keuken. Vooral als je hier als starter binnenkomt, is dat ideaal. En je kunt ook naast het werk veel dingen doen. Zo heb je bijvoorbeeld het Innovatielab, Women@Capgemini en jongerenverenigingen. Dus zoveel extra’s en leuks om te doen. Dat trok mij destijds heel erg en daar geniet ik nu ook nog steeds van!’

Benieuwd naar jouw eigen drive? Doe de test en ontdek het zelf!