2 1 3

Een inkijkje in het leven van een privacy consultant

Door: Kim Anne Bouw
‘’Wat doe jij nou precies? Iets met privacy toch?’’ Dit soort vragen krijg ik regelmatig. Dat ‘iets met privacy’ klopt, maar ik zou mijn werk te kort doen om het bij dit simpele antwoord te houden. Want ik doe veel meer en daarom neem ik je mee in hoe mijn dag er zoal uit ziet.

Begin je dag goed

Als om 06:15 de wekker gaat, zet ik gelijk de radio aan en spring ik onder de douche. Als ik te laat van huis wegga dan weet ik dat ik gigantisch in de file ga staan op weg naar de klant en dat is toch niet een lekkere start van de dag. Mijn ontbijt neem ik altijd mee voor onderweg in de auto. Ik moet toch altijd een stukje reizen naar de klant en heb ik dus onderweg rustig de tijd om écht wakker te worden en te ontbijten.

Zichtbaar bijdragen

Omdat ik vroeg op kantoor ben, is het vaak nog lekker rustig en kan ik – voordat de drukte begint – nog even wat e-mailtjes doornemen en beantwoorden. Bij de klant, op dit moment en redelijk grote overheidsorganisatie, ben ik vaak het aanspreekpunt voor alle vragen over privacy gerelateerde onderwerpen en ik krijg dan ook dagelijks veel uiteenlopende vragen. Je moet vaak een vertaling maken tussen wat er in de wet staat en wat dat nou precies in de praktijk voor de organisatie betekent. Samen met privacy champions, iemand die verantwoordelijk is voor privacy binnen een bepaalde afdeling van de organisatie, probeer je op die manier tot werkbare oplossingen te komen of er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de organisatie niet negatief in het nieuws komt door een groot datalek. Ik krijg daar veel energie van, omdat je echt zichtbaar kan bijdragen aan de veiligheid van de maatschappij op het gebied van privacy.

Projectgroep

Na een kopje thee en even bijkletsen met de leuke collega waarmee ik op de kamer zit, loop ik gauw naar mijn eerste afspraak – een projectgroep bijeenkomst over de implementatie van een nieuw systeem. Als privacy expert word ik vaak in een vroeg stadium aangehaakt bij dit soort projecten om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke privacy aspecten (Privacy by Design) direct worden meegenomen bij de aanschaf of implementatie van het nieuwe systeem. Na de bijeenkomst loop ik ook nog even langs de security officer om wat meer uitleg te krijgen over de informatiebeveiliging die bij dit project komt kijken. Ik vind het leuk om mij ook hier wat meer in te verdiepen en ik krijg hier – ook vanuit Capgemini zelf – alle ruimte voor. Een groot voordeel is dat ik sindskort ben overgegaan naar de nieuwe Cybersecurity unit binnen Capgemini, waar alle experts op dat gebied bij elkaar in één unit zitten en er dus veel makkelijker onderling kennis en kunde gedeeld kan worden. Mijn team bestaat uit experts op het gebied van data governance en security, privacy en Identity and Access Management (IAM), onderwerpen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wij richten ons dan ook op end-to-end oplossingen voor de klant, waarbij we dus zowel op strategisch niveau werken als aan de implementatiekant. Daarnaast leveren we ook specifieke diensten zoals DPO as a service.

Tijdens de lunch loop ik graag een rondje buiten met collega’s om mijn hoofd even leeg te maken en om weer vol energie aan het middagprogramma te kunnen beginnen. Gelukkig heb ik in de middag weinig afspraken staan en kan ik werken aan de implementatie van een privacy management oplossing die het leven van een privacy officer en FG een stuk gemakkelijker maakt. Ik ga aan de slag met het aanpassen van standaard templates naar de wensen van de klant en als dat eenmaal gebeurd is, kan ik zelfs al een beginnetje maken met het importeren van de gegevens die de klant al voor mijn komst heeft verzameld. Het geeft een goed gevoel dat je in korte tijd al zoveel resultaat ziet en de klant er direct mee kan werken.

Einde van de dag

Ik probeer vaak ook weer een beetje op tijd richting huis te gaan om de files voor te zijn, maar vaak lukt dat niet zo goed als ik graag zou willen. Vandaag zit op tijd naar huis gaan er ook niet in, want ik moet nog richting het Capgemini kantoor in Utrecht Leidsche Rijn voor een periodieke meeting met het team. Op de agenda staat vandaag het bespreken van de stand van zaken van het team, dus waar zijn we mee bezig, maar vooral ook waar willen we naar toe. Het constant verbeteren van onze diensten is namelijk ook een belangrijk deel van mijn werkzaamheden. Daarnaast staan zulke avonden ook altijd in het teken van het delen van kennis onderling en praten over innovatie.

Rond half 9 is de meeting afgelopen en ben ik gelukkig met een half uurtje alweer thuis. Gauw even m’n spullen voor morgen klaarzetten en dan plof ik nog even op de bank voor een kopje thee en een aflevering (of twee) van een serie op Netflix.

Heb jij interesse in een carrière in cybersecurity of ben je toe aan een nieuwe uitdaging in de security en privacy? Bekijk dan onze vacatures!