2 1 3

Een dag uit het leven van Bouchra Boutchich


Wat jouw verantwoordelijkheden en werkzaamheden zijn als management consultant bij Capgemini Invent? Dat haal je vaak al uit de vacature. Maar hoe je dag er nu echt uitziet? Dat niet. Daarom vertelt collega Bouchra Boutchich je precies hoe een willekeurige dag uit haar werkweek zo’n beetje verloopt.

Het gepiep dat ik om de vijf minuten hoor maakt me wakker. Hoe vaak heb ik tegen mijn vriend gezegd dat hij zijn wekker niet moet snoozen! Als voormalig psychiatrisch verpleegkundige lukt het mij niet om dat gedrag te veranderen. Wellicht moet ik dan toch een andere manier proberen. Ik hoef nog niet op, maar slapen zit er niet meer in. Met een kleine ‘sweet revenge’ geef ik mijn vriend een flinke duw en belandt hij zo naast het bed. Hij begint te mopperen en zegt dat zijn fijne droom nu is veranderd in een nachtmerrie. We moeten er beide hard om lachen en onze dag is begonnen.

De verliezer van de race naar de badkamer mag de boterhammen smeren. Dus mijn bestelling plaats ik alvast, een gemopper vanuit de keuken is duidelijk hoorbaar. Na het douchen bepaal ik mijn outfit voor vandaag. Die is vaak afhankelijk van de afspraken die ik heb staan. Vandaag geef ik een workshop en heb ik een meeting met de opdrachtgever. Dus business casual it is. Tegelijkertijd vraag ik mij af wanneer mijn volgende pakket met nieuwe kleding aankomt.

Tien minuten later zit ik samen met mijn vriend in de auto, die mij afzet bij het metrostation. Eenmaal aangekomen op Rotterdam Centraal loop ik, onder het genot van mijn zojuist gekochte latte, naar mijn trein. Voordat ik mijn laptop open, lees ik eerst nog even het nieuws op de NRC-app, om vervolgens een update te krijgen van de buitenlande gebeurtenissen via de Daily Show van Trevor Noah. Nadat ik mijn fun heb gehad, klap ik mijn laptop open en werk ik mijn mails weg. Zo zet ik meteen wat vinkjes op mijn to-do lijstje en voeg gelijk een aantal taken toe.

Mijn eerste stop is op kantoor. Vanaf het station Utrecht Leidsche Rijn is het nog geen vijf minuten lopen. Eenmaal aangekomen op de vierde verdieping heb ik een meeting met mijn collega om de eerste bevindingen van het kwalitatieve onderzoek te bespreken. En deze om te zetten in het concepteindrapport. Inmiddels hebben we een aantal interviews gehad met bestuurders bij de overheidsinstelling over de huidige visie van informatiemanagement. Het opzetten van een storyline in het eindrapport is van belang, because people are receptive to stories. Dus met enkel een stift en whiteboard, flink wat creativiteit en een dosis verdiepende vragen, starten wij met onze analyse. Honderdtwintig minuten, twee koffiepauzes en vier grappen later hebben we uiteindelijk een storyline voor ons eindrapport. We stemmen af dat ik verder ga met het maken van een slide deck. Note to self: add to my to-do list

Nu voor hetzelfde project door naar Groningen voor de workshop. Dat is even karren, maar geeft ons voldoende tijd om in de auto de laatste inhoudelijke punten af te stemmen. Eenmaal aangekomen zetten we alle spullen klaar die nodig zijn voor de workshop. We gaan een groep leidinggevenden inlichten over de huidige status van informatiemanagement binnen de instelling, om vervolgens op een interactieve wijze te onderzoeken welke verwachtingen en belemmeringen zij ervaren. Na de workshop bespreken mijn collega en ik onder andere de bijzonderheden en welke conclusies kunnen we hieruit trekken. In hoeverre paste de opbouw en structuur van workshop bij de leidinggevenden en moet dit wellicht worden aangepast? We zijn het erover eens dat de opbouw goed was en dat we voldoende aanvullende informatie hebben ontvangen om de visie en het doel van het informatiemanagement verder vorm te geven.

Na de workshop gaan we snel door naar de opdrachtgever om de voortgang van het project te bespreken. Zo bespreken we de input uit de workshop, de storyline voor het eindrapport en de risico’s in het project. Het project is van strategisch belang omdat diverse partijen met uiteenlopende belangen dienen samen te werken. En voldoende draagvlak is daarbij essentieel. Onderweg terug naar Utrecht bespraken we de vorm en structuur van de workshop. Note to self: start early on storyline!

Aangezien ik als eerst thuis ben, begin ik met koken. Dat had ik toch anders moeten regelen! Het wordt een heerlijke Taijne met veel groene groenten, zoete aardappelen, een beetje vlees en een frisse salade voor erbij. Mijn vriend kan zo aanschuiven en dat is hem zeker gegund. Na het eten komt mijn broertje langs en lopen we samen naar de sportschool, vandaag is het leg day!

Word jij helemaal enthousiast van zo'n werkdag. En zie jij jezelf ook in zo'n rol? Kijk dan bij onze openstaande vacatures of lees meer over de rol van Management Consultant.