2 1 3

Een dag in mijn leven als Managing Consultant

Voor een managing consultant is geen dag hetzelfde. En het gaat er soms best hectisch aan toe. Kids klaarmaken om naar school brengen, de trein op tijd halen en ondertussen een meeting en training voorbereiden voor de klant. Collega Lonneke van Schaik weet er alles van en neemt je mee in hoe haar dag er zoal uit ziet.
Als de wekker gaat om 06:45 dan zijn mijn kinderen al eventjes aan het spelen. Ik spring in de douche en bedenk ondertussen welke kleding ik aantrek. Natuurlijk passend bij de meetings van die dag. Ik ga namelijk training geven, maar heb ook een stuurgroep meeting later op de dag. Nadat ook de kinderen zijn aangekleed, het ontbijt naar binnen is gewerkt en broodtrommeltjes gevuld volgt de dagelijkse uitdaging van op tijd jassen, schoenen, handschoenen, sjaals en rugzakken bij elkaar zoeken zodat we op tijd op school komen. O ja, last minute nog even snel naar binnen omdat de dubbele voetbalplaatjes mee moeten. Want er moet tenslotte wel geruild kunnen worden tijdens het overblijven!
Terwijl de schoolbel gaat steek ik de straat al over richting het station en koop een koffie. De trein rijdt gelukkig op tijd en ik vind een fijne plek aan het raam. Vandaag een rit van ruim een uur dus ik klap mijn laptop open en werk in alle rust mijn e-mails weg terwijl ik af en toe even heerlijk naar buiten kijk. Vanaf het station is het nog geen 10 minuten lopen naar het kantoor van de retailer voor wie we aan het werk zijn en waar mijn collega al begonnen is met het klaarzetten van alle trainingsmaterialen.
Langzaam stromen 30 deelnemers binnen en drinken een kop koffie. Ondertussen stem ik samen met mijn collega nog snel even de laatste paar praktische zaken af voor we de training samen aftrappen. We staan voor een groep filiaalmanagers die we vandaag gaan trainen in een nieuwe manier van werken waarbij efficiëntie zowel op het gebied van kosten als sales voorop staat. Het is best spannend hoe de training ontvangen gaat worden. We staan nu voor een groep die de pilot gaat vormen en na maanden van voorbereiding gaat de implementatie nu dan echt starten.
Gelukkig, iedereen lijkt er zin in te hebben en is benieuwd waar we hen mee kunnen helpen. Kritisch zijn ze ook, maar dat toont hun betrokkenheid wat een goed teken is. We werken soepel door het trainingsmateriaal heen en maken tijdens de pauzes een praatje met de deelnemers. Als we aan het einde van de middag de training afsluiten blik ik eerst samen met mijn collega terug; wat ging goed en wat kunnen we de volgende keer nog beter doen? We zijn het erover eens dat we de juiste structuur en opbouw in de training hebben zitten, maar dat we het geheel nog iets beter kunnen ‘verkopen’ aan de deelnemers.
Vervolgens snel door naar de meeting met de stuurgroep. Hetzelfde project maar een heel andere groep mensen; veelal directieleden. Ze hebben weinig tijd in hun agenda’s en dus moeten we snel ter zake komen. Na een korte voortgangsupdate staan we stil bij de grootste risico’s en moeten we besluiten welke acties we gaan ondernemen om deze te verminderen. Het project is van groot strategisch belang voor de organisatie, maar het vinden van voldoende draagvlak blijft een uitdaging. Toch weten we een belangrijkste beslissing te nemen die ervoor zorgt dat centraal een belangrijk operationeel process anders ingericht gaat worden waar alle winkels profijt van zullen hebben.
Moe maar vol met nieuwe ideeën stap ik weer in de trein. Ondanks dat er genoeg nieuwe mails op mij staan te wachten kies ik ervoor om mijn hoofd even leeg te maken en staar ik eerst wat naar buiten. Het is langzaam donker geworden buiten dus ik pak een boek erbij. Nog even een paar hoofstukken lezen voordat ik thuis ben. Mijn man heeft de kinderen opgehaald bij de BSO en ze zitten samen aan tafel te eten. Heerlijk, ik hoef alleen nog aan te schuiven!
Als de kids dan op bed liggen is het tijd om op de bank te ploffen en neem ik de dag door met mijn man. Daarna even niks meer; een goed glas wijn en Netflix doen de rest!
Ook, net als Lonneke van Schaik, aan de slag als Managing Consultant? Kijk dan vooral bij onze openstaande vacatures.