2 1 3

ECM: het hart van de contentstroom

Door Berry Krouwel


2.5 triljoen bytes aan data, dat zijn 18 nullen. Zoveel data creëren we met z’n allen wereldwijd, iedere dag. En dat getal wordt alleen maar groter. Hoe leid je zoiets in goede banen, zodat een bedrijf data goed kan benutten? Dat is hèt vraagstuk in Enterprise Content Management (ECM).

Archiveren kan je leren!

Als ik mensen vertel dat ik een ECM Consultant ben, krijg ik vaak de ‘wat is dat?’ blik. Dat is ook niet makkelijk te beantwoorden. ‘Iets met archiveren’ is te kort door de bocht. De kern zit wel rondom het juist omspringen met de digitale archieven, maar het is meer dan dat! Binnen ECM kijk je naar een juiste omgang met data. Daarmee zorg je ervoor dat medewerkers beter hun werk kunnen doen, het bedrijf beter opereert en ook kan voldoen aan wet- en regelgeving. ECM heeft als speerpunt de bedrijfscontinuïteit. Want zonder juist gemanagede data kan het bestaansrecht van een bedrijf in gevaar komen. En daar zit precies de magie van ECM.

(S)tof(fig)?

De basis van ECM is gericht op zekerheid en duidelijkheid. Het is geen vluchtig vakgebied waar elke dag innovatie te zien is. Als IT’er kan dat soms jammer lijken want we houden tenslotte van snelle, nieuwe technieken. Toch heeft het vakgebied van ECM charme! Je werkt aan zekerheid, duidelijkheid en conservering. Dat maakt je tot iemand met een diepgaande kennis die over meer dan alleen techniek gaat. Het is met recht een consultantsrol, waar je een van de belangrijkste stromen binnen een bedrijf ondersteunt. Stoffig? Zeker niet. Eerder tof!

De kracht van Capgemini

Bij Capgemini kan je gebruik maken van onze interne en externe kracht. Intern heb je de ondersteuning van een ECM team van zowel young professionals als seniors. Zo kun je veel leren van onze expertise, bijvoorbeeld op het gebied van meerdere tools en sectoren. En je kunt je daarbij ook breed oriënteren en gebruik maken van de kennis die we in alle jaren hebben opgedaan. Ook hebben we een actieve vakgroep die kennis deelt en een aantal keer per jaar samenkomt. Extern representeer je de waardes van Capgemini. We staan bekend om onze kennis en visie, waarbij we geen oogkleppen op doen. Vaak zit je zo in het midden van alles… en dat is exact waar ECM zich bevindt!

De spil in het web

Het ECM vakgebied bevindt zich namelijk echt in het hart van de onderneming en raakt vaak ook alles. Dat maakt het vakgebied dynamisch. Je spreekt met zowel de werkbank-medewerker, de jurist, als de senior manager. Al die wensen moeten vertaald en samengebracht worden. Ook moet je rekening houden met de nieuwste technieken van Data Science en Data Analysis, die op basis van goed datamanagement trendanalyses en voorspellingen kunnen doen. Daarmee draag je weer bij aan de toekomst van het bedrijf.

En de waarde van dat alles? Gigantisch… want data is de allerbelangrijkste asset die een bedrijf heeft.


Word jij ook helemaal warm van ECM? En wil jij ook, net als Berry, werken binnen dit mooie werkveld? Kijk dan bij onze openstaande vacatures.