2 1 3

De Work-Life Balance bij Capgemini

Door: Melvin van Zomeren, IT-Security Consultant

Elke week vertelt een van onze collega’s over zijn of haar ervaringen bij Capgemini. Deze week is het de beurt aan IT-Security Consultant Melvin. Lees hier zijn verhaal!

Een korte introductie: wie ben je en wat doe je bij Capgemini?

Mijn naam is Melvin. Ik heb Security Technology en Information Sciences gestudeerd en ben inmiddels alweer 6,5 jaar werkzaam bij Capgemini. In deze jaren heb ik verschillende functies, werkzaamheden en afdelingen mogen ervaren. Op dit moment werk ik als IT-Security Consultant bij de Cybersecurity Unit (CSU) van Capgemini.

Privé hou ik van muziek luisteren, gamen en stap ik graag op de motor of quad om even lekker uit te waaien. En sinds kort ben ik vader van een prachtige dochter! Daarom vertel ik in dit blog ook graag iets over hoe ik de nieuwe uitdaging van het vaderschap met mijn werk bij Capgemini combineer.

Mijn carrièrestart

Een betere start van mijn carrière had ik eigenlijk niet kunnen hebben; al tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie had ik enkele sollicitatiegesprekken bij Capgemini. Toen ik werd gebeld dat mijn contract onderweg was, was dit geweldig nieuws. Wat een mooi vooruitzicht: afstuderen, vakantie en dan meteen al een baan!

Ik ben bij Capgemini begonnen als Business Analist. In deze periode werkte ik intern aan meerdere kleine projecten en heb ik diverse opleidingen gevolgd vanuit het Young Professional-traject. Ondertussen was ik op zoek naar een uitdagend project en zo kwam ik terecht bij een politie-eenheid. Hier kon ik als technische ondersteuning aan de slag. Initieel was de inzet bedoeld voor een paar maanden, maar uiteindelijk heb ik hier twee leuke jaren gezeten.

Hoe heeft Capgemini je in jouw ontwikkeling ondersteund?

Na een aantal kleine opdrachten kreeg ik toch het gevoel dat ik niet helemaal op mijn plek zat; ik wilde meer de techniek in. Gelukkig biedt Capgemini je de mogelijkheid om te ontdekken welke rol bij jou past. Je kan bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je Talent Reviewer of met collega’s, om de informatie in te winnen die je nodig hebt. Als je je plek gevonden denkt te hebben, dan kun je dit aangeven bij je Talent Reviewer. Die kan je dan vervolgens helpen om de overstap in gang te zetten.

Inmiddels heb ik mijn plek gevonden binnen Cloud Infra. Hier kreeg ik interesse voor Identity and Access Management (IAM), waar ik nu nog steeds werkzaam in ben. In het begin testte ik vooral functionaliteiten en updates, nu bouw ik deze ook zelf. Daarnaast zorg ik ervoor dat alles optimaal functioneert binnen de productie-omgeving van de klant.

Binnen mijn chapter ‘Data and Identity Security and Trust’ kan ik schakelen met collega’s die dezelfde achtergrond en interesses hebben als ik. Een chapter is een groep collega’s die binnen dezelfde domeinen werken en die elkaar helpen te groeien. Samen zoeken we naar nieuwe klantmogelijkheden en initiatieven.

De balans tussen werk en privé

En dan word je dus opeens vader van een dochter! Een hele nieuwe ervaring, waar werk even minder belangrijk is en het “go with the flow” wordt. Na een paar weken verlof -waar je je helemaal kon focussen op je gezin- ga je dan weer aan het werk. Gelukkig krijg ik vanuit Capgemini de ruimte om flexibel te zijn, maar  het zet de balans tussen werk en privé flink op zijn kop.

Indien je moeite hebt met de balans te vinden tussen werk en privé kun je gelukkig altijd bij collega’s of je Talent Reviewer terecht. Die kunnen je voorzien van hulp en advies om het misschien toch anders aan te pakken. Uiteraard zullen deze mensen het ook aan je laten weten als ze merken dat het niet lekker gaat. Je kan dan bijvoorbeeld kijken naar trainingen die je kunnen helpen; een training als Time Management kan je goed inzicht geven in hoe je je tijd besteed en hoe hier verbetering in aan te brengen. Maar niet alles valt te managen natuurlijk. Als ik thuis werk, dan eist onze dochter soms zelf ook haar tijd op. Dan móet je je werk wel even onderbreken. 


Heeft Melvin je geïnspireerd en wil je de openstaande Cybersecurity vacatures bekijken? Klik dan hier voor de vacatures!