2 1 3

De Sensor Sensatie; Internet of Things

Hoe de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld verder vervagen. Door Emiel de Punder


Tot 50 miljard verbonden apparaten, tot zeven biljoen gegenereerde omzet en een jaarlijkse economisch toegevoegde waarde zo groot als het bruto nationaal product van Duitsland (€3,4 biljoen). Als we de cijfers moeten geloven, wordt het Internet of Things (IoT) de hoeksteen in de transformatie naar een nieuwe, verbonden wereld. Deze ‘sensor sensatie’ is hier en biedt ongelofelijk veel nieuwe mogelijkheden.

Het Internet of Wat?

Het Internet of Things! Je zou het kunnen zien als een netwerk van verbonden apparaten, mensen, systemen, en andere bronnen die informatie kunnen verwerken uit de fysieke en digitale wereld. Zo kunnen we door middel van sensoren fysieke gebeurtenissen en karakteristieken ‘meten’ en deze data vervolgens de digitale wereld in sturen. Het IoT stelt ons in staat om de digitalisering van fysikaliteit/stoffelijkheid te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een auto welke de afstand tot zijn voorganger meet om te berekenen wanneer een noodstop nodig is.

Maar dit kunnen we toch al lang?

Klopt! Maar het mooie van de hedendaagse techniek is dat we dit veel grootschaliger kunnen door nieuwe databronnen met elkaar te verbinden. Door de combinatie van deze (nieuwe) grote data bronnen kunnen we nieuwe inzichten halen en verbanden ontdekken waarvan we in eerste instantie niet eens het idee hadden dat ze er waren. Daarbij worden sensoren steeds goedkoper door massaproductie, is internet een commodity (gemeengoed) en kunnen we steeds meer rekenkracht kwijt in steeds kleinere devices (vergelijk de functionaliteiten van een telefoon van tien jaar geleden maar eens met een nieuw model). Dit zijn slechts een aantal drivers waarom het IoT toch een soort nieuwe ontwikkeling is.

Wat kunnen we er dan mee?

Omdat we op basis van het meten van verschillende karateristieken van ‘iets’ een beeld proberen te vormen, kunnen we ook een digitale kopie van dit fysieke ‘iets’ maken. Dit noemen we een ‘Digital Twin’, een levende digitale kopie van een fysieke asset. Ken je Rollercoaster Tycoon nog van vroeger? Stel je voor dat er een echte, fysieke versie van je pretpark bestaat! De digitale versie zou je dan kunnen zien als de Digital Twin van je pretpark. Op deze digitale kopieën kunnen we dan simulaties loslaten. Zo kunnen we een scenario vinden waar de operationele condities van deze asset optimaal zijn. Denk aan het vinden van de kortste vluchtroutes in de Digital Twin van een groot boorplatform. Deze digitale condities bootsen we dan in de fysieke versie na om zo operationele condities te verbeteren.

Wat doet Capgemini met Internet of Things?

IoT is dus een alomvattend concept waar zowel architectuur en applicaties, maar ook andere zaken zoals security en connectiviteit erg belangrijk zijn. Je vindt het daarom ook door de hele organisatie heen. Daarbij maken we echt gebruik van ieders expertise en domeinkennis om onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Een slecht beveiligd IoT-netwerk kan bijvoorbeeld gehackt worden om gebruikt te worden voor een DDoS-aanval. Het gaat tenslotte om een groot netwerk van devices. En een keuze voor een suboptimaal communicatieprotocol kan systemen laten crashen, omdat deze devices een continue stroom van data doorsturen. Het is dus goed nadenken welke hard- en software protocollen je wilt gebruiken.

Collega David Salguero Kuiters heeft al eens een artikel geschreven over een van onze cases; hoe Capgemini topsporters helpt meer uit zichzelf te halen en resultaten te verbeteren door verschillende data te meten en te analyseren. Dit artikel is hier te lezen.