2 1 3

Controle over het weer

Door: Adriaan van Zetten, people unit manager oracle solutions
Wat hebben werken bij Capgemini en het weer met elkaar gemeen? Geen dag is hetzelfde! Maar waar het weer weinig invloed heeft op mijn werk bij Capgemini, heeft het dat op mijn hobby des te meer…

Wat doe ik bij Capgemini?

Bij Capgemini ben ik de People Unit Manager Oracle Solutions. Mijn unit bestaat uit ruim 160 consultants die ingezet zijn bij diverse opdrachten. Mijn dagelijkse taken zijn heel divers. Hierbij kun je denken aan het regelen van het inzetten van de consultants, recruitment, kwalificeren van offertes en het bepalen visie en koers. Hierdoor is elke dag anders. De enige constante is dat je altijd wordt uitgedaagd.

De uitdaging als wijnbouwer

Terug naar het weer. Waarom is dat voor mij belangrijk? Vanwege de wijngaard achter mijn huis, momenteel een halve hectare groot. Het telen van druiven is namelijk erg weersafhankelijk en de uiteindelijke kwaliteit wordt daarom grotendeels bepaald door het weer.

De hobby is gestart in 2006, toen ik een wijnmakersstarterset kreeg voor mijn verjaardag. Vol enthousiasme ging ik aan de gang met druiven van familie en vrienden, met als resultaat een portachtige wijn met veel alcohol en een zachte smaak. Maar… de geur was niet te harden! Door veel te lezen, het internet af te speuren en bij collega wijnboeren op bezoek te gaan, heb ik in de loop van de jaren een recept ontwikkeld dat voor mij werkt. Op een mooi perceel op de kleigrond staan nu druivensoorten die geschikt zijn voor ons klimaat. Ook heb ik gisten waarmee het eindresultaat gestuurd kan worden qua smaak en geur.

Het “werk” is superrelaxed en geeft de mogelijkheid om met de gedachten op nul te genieten van het buiten zijn. Wellicht heb ik in de teelt van de druiven een klein voordeel. Ik ben namelijk opgegroeid op een fruitteeltbedrijf, dus fruit produceren, dat lukt wel! Ieder jaar zijn er uitdagingen: Hebben we voldoende zonuren gehad? Wat is de basis na de oogst? Heb ik voldoende suikers om 11 -14 % alcoholpercentage te krijgen? Zitten er niet te veel zuren in? Etc. etc. Ook hier geldt dus dat het belangrijk is om in controle te zijn en te weten wat er speelt. Ieder jaar is weer uniek.

De ideale combi

Persoonlijk vind ik de combinatie van werken bij Capgemini en een hobby als wijnboer ideaal. Overdag word ik mentaal uitgedaagd en ’s avonds en in de weekenden ben ik lekker buiten bezig. Ook voor de hobby geldt dat resultaat belangrijk is. Kwaliteit staat hoog in het vaandel, met als eindresultaat mooie witte en rode natuurwijnen. En van dat eindresultaat kan ik genieten!