2 1 3

Capgemini heeft z'n succes te danken aan z'n inclusieve en diverse medewerkers

Elke week vertelt een van onze collega's over zijn of haar ervaringen bij Capgemini. Deze week is het de beurt aan Suryanshu Goswami, expert in Digital Transformation en Innovation bij Capgemini. Hij vertelt over hoe belangrijk ondersteuning van medewerkers is voor het tot stand brengen van diversiteit en inclusiviteit. Suryanshu is pas één jaar geleden vanuit India naar Nederland gekomen om het pan-Europese programma Europe Innovation Drive te leiden. Hiervoor reist hij door heel Europa. Maar hij staat er niet alleen voor: zijn vrouw en dochter zijn meeverhuisd. Hij heeft enorm veel inzicht in culturele verschillen en draagt daarom een berg aan kennis met zich mee over hoe je de werkomgeving zo divers en inclusief mogelijk kunt maken, zoals Capgemini wenst. Lees het interview en raak geïnspireerd door Suryanshu!

Eerst even voorstellen: wie ben je en wat voor rol heb je bij Capgemini?

Mijn naam is Suryanshu Goswami en ik werk al acht jaar voor Capgemini, maar ben sinds ongeveer een jaar in Nederland gevestigd. Ik maak deel uit van het Europe Global Sales Office van Capgemini en ik werk nauw samen met de Europe Chief Technology Officer. We nemen allerlei nieuwe innovaties op in onze bedrijfscultuur, waarbij we samenwerken met start-ups en diverse technologieën toepassen. We helpen klanten bij het integreren van deze nieuwe innovaties en technologieën in hun eigen culturen, wat hun activiteiten en organisaties bevordert.

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Voor mijn functie moet ik in Europa woonachtig zijn, aangezien ik veel reis op het Europese vasteland en door de Scandinavische regio. Aangezien Nederland centraal gelegen is, woon ik nu hier met mijn vrouw en achtjarige dochter. Die gaat naar een internationale school en mijn vrouw voelt zich ook steeds meer thuis.

Kan je ons meer vertellen over de 'Diversity & Inclusion community'?

Capgemini Nederland heeft een zeer actieve “Diversity & Inclusion Community”. We discussiëren over diversiteit en etniciteit om een optimale omgeving met een divers personeelsbestand tot stand te brengen. Het faciliteren van mensen zoals mijzelf en vele anderen, allemaal uit verschillende culturen met verschillende religies, is uiterst belangrijk. Door het creëren van bewustzijn rondom dit onderwerp zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Dat betekent volledig onderdeel van een groep en gelijkwaardig gestimuleerd om hun taken uit te voeren.

Op het kantoor van Capgemini Nederland werken mensen met verschillende religies en achtergronden. Misschien is in een bepaalde cultuur iets heel normaal, maar kan het in een andere cultuur als lomp of onbeleefd worden gezien. Er zijn veel verschillen in culturele gewoonten en iedereen heeft er baat bij als we deze omarmen en ervan profiteren.

Wat is jouw rol in het team?

Toen ik hier acht jaar geleden in dienst kwam, stond het onderwerp inclusiviteit nog niet hoog op de agenda. Maar vandaag de dag is het bij veel organisaties uitgegroeid tot een top prioriteit. Bij Capgemini kan iedereen zich dan ook aansluiten bij de ‘Diversity & Inclusion community’. Ik heb ervoor gekozen om me meer te richten op het onderwerp cultuur, maar je kunt ook kiezen voor gender, lgbt+ of een andere stroming.

Als lid van de community wil ik graag mijn steentje bijdragen om bewustzijn te creëren. India is bijvoorbeeld een uitermate divers land. Ik kom uit het noordoostelijke deel van India. Mijn geboorteplaats ligt dicht bij de grenzen met Nepal, Bhutan en Bangladesh. Mijn eigen eetgewoonten en culturele achtergrond vormen daarom een mix van al deze verschillende culturen van meerdere landen. Ik heb in alle delen van India gewoond en gewerkt en heb ook tijd op andere continenten als de VS en Europa doorgebracht. Hierdoor kan ik door verschillende brillen naar mensen kijken.

Wat is de ambitie van de stroming cultuur?

Het is belangrijk dat we ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Het doel is om voor medewerkers een begripvolle omgeving te creëren, zodat iedereen zich gerespecteerd voelt. En ervoor zorgen dat mensen een positief gevoel krijgen bij het integreren in een nieuwe omgeving is ook een speerpunt.

Heb je het gevoel dat Capgemini je de kans heeft gegeven om te zijn wie je wilt en jezelf te ontwikkelen?

Jazeker. Ik heb gezien dat mensen voor werk naar een nieuw land of continent verhuizen en relatief vroeg in hun carrière (vaak in de leeftijd van 25 tot 35) besluiten om zich daar te settelen. Als je nog redelijk jong bent, is het eenvoudiger om je aan te passen en je meningen over verschillende aspecten van het leven liggen minder vast. Ik ben samen met mijn gezin naar Nederland verhuisd nadat ik al flink wat tijd in de IT-sector heb doorgebracht. De overgang is voor mij redelijk soepel verlopen. Dit was alleen mogelijk door het fantastische begrip en de ondersteuning die ik van mijn collega’s en het HR-team van Capgemini Nederland heb gekregen.

Hoe zou je willen dat de community zich in de toekomst ontwikkelt?

Ik ben van mening dat er nog meer cultureel bewustzijn binnen de organisatie moet zijn. Ook richting de klant. Hoe meer begrip we tonen en weten van elkaars culturele gewoonten en verschillen, hoe meer bewustzijn er komt. Hierdoor verdwijnen veel problemen als sneeuw onder de zon en ontwikkelen we een nog productievere werkplek. In de toekomst zullen we zowel intern als extern meer initiatieven en campagnes ontplooien om Capgemini als een inclusieve werkgever te positioneren. We komen met een follow-up van ons eerste evenement, dat bestond uit een webinar waar drie van onze collega’s hun unieke ervaringen op de werkplek deelden. En in de toekomst gaan we meer van dit soort events plannen.