2 1 3

5 tips voor een sollicitatiegesprek via Skype

Namens: onze recruiters

Door het thuiswerken raken we snel meer gewend aan video-calls. De ongemakkelijkheden met je collega’s (“Kunnen jullie mij zien?!” en “Je loopt weer vast!”) worden minder en katten die door het beeld komen stuiven lijken al bijna normaal.

Maar wat als je gaat solliciteren via Skype? Hoe bereid je je dan voor? Gelukkig zijn onze recruiters goed bekend met het voeren van online sollicitatiegesprekken. Zij geven je 5 tips in dit blog!

De basics

Allereerst: voor een online sollicitatiegesprek gelden veelal dezelfde richtlijnen als voor een face to face sollicitatie. Zorg dus dat je er verzorgd uitziet (nee, ook géén joggingbroek buíten beeld 😉), bereid je voor en ben op tijd. Wees tijdens het gesprek eerlijk en laat zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Bedenk goed dat ook een online sollicitatiegesprek een écht sollicitatiegesprek is. 

Tot zover de basics. Welke extra aandachtspunten brengt het solliciteren via Skype (of een andere tool) met zich mee? De 5 belangrijkste hebben we hier voor je op een rijtje gezet. 

#1 Test je apparatuur

Test vooraf je techniek. Is je internetverbinding goed? Doen je webcam en geluid het? Zorg ook dat je laptop (of ander device) is opgeladen of aan de lader ligt, zodat je tijdens het gesprek niet plotseling wegvalt. Een eerste indruk maak je maar één keer, ook online.

#2 Zorg voor professionele contactgegevens

Neem je Skype-profiel kritisch onder de loep. Waarschijnlijk gebruik je Skype normaal gesproken voor privégesprekken. Misschien heb je daarom een gekke gebruikersnaam of profielfoto. Dit kan een onprofessionele indruk maken en dat wil je natuurlijk niet. Pas deze dus aan of maak een nieuw, zakelijk account aan. Zo voorkom je dat de recruiter gebeld wordt door !SpaceKees94.

#3 Kies de juiste locatie

Denk vooraf goed na over de perfecte plek om je gesprek te voeren. Zorg voor een rustige locatie, zonder storende geluiden en voorbijvliegende huisdieren. Dit kan jou of je gesprekspartner (je potentiële nieuwe werkgever!) afleiden. Er moet voldoende licht zijn, zodat je goed zichtbaar bent. Zorg daarnaast voor een rustige, nette achtergrond zonder rommel en rondslingerende sokken. Tip: ga niet op een bureaustoel of andere draaibare stoel met wieltjes zitten. Hierdoor kun je onbewust gaan wiebelen of draaien, wat een zenuwachtige indruk maakt.

#4 Wees op tijd

Log een aantal minuten vóór het gesprek alvast in, zodat je op tijd klaar zit. Als je stipt op het afgesproken tijdstip pas online komt en tegen technische issues aanloopt, dan ben je te laat!

#5 Kijk in de camera

Bij beeldbellen is het heel verleidelijk om naar jezelf op het scherm te kijken. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden en kijk recht in de camera. Op die manier maak je namelijk oogcontact met je gesprekspartner. Bedenk ook dat de ander niet goed kan zien wat jij doet, dus geef het bijvoorbeeld aan als je iets op gaat schrijven of vertel eerlijk dat je even wordt afgeleid, omdat de kat tóch heeft weten te ontsnappen uit de badkamer. 

Bonustip

Check na het gesprek altijd heel goed of de verbinding écht is verbroken. Je wilt natuurlijk niet dat je gesprekspartner dingen hoort die niet voor zijn of haar oren bedoeld waren...

De bovenstaande tips zijn ook van toepassing op je video-calls met collega's of klanten.Neem ze dus goed in je op, zodat je ook online altijd een goede indruk maakt.

 

We hopen je snel (online) te spreken!

 

Check onze openstaande vacatures en misschien is er een match!